Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve 2025-2029 dönemini kapsayan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi, yargıda kapsamlı değişim hedefliyor. Belge, 5 ana amaç, 45 hedef ve 264 faaliyeti içeriyor.
Kurumsal yapıların güçlendirilmesi, insan kaynaklarının geliştirilmesi, ceza adaleti sisteminin etkinliğinin artırılması, yargılama süreçlerinin hızlandırılması ve adalete erişimin kolaylaştırılması temel hedefler arasında yer alıyor.
Ceza adaleti sisteminde, suç, yaptırım ve infaz dengesi toplumsal ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenecek.
SUÇ VE KABAHATLER YENİDEN TANIMLANACAK
Kanunlardaki bazı fiillerin suç ve kabahat nitelikleri yeniden tanımlanacak. Cezaların caydırıcılığını artırmak amacıyla adli para cezalarının miktarı yükseltilecek. Hapis cezası üst sınırı 2 yılı aşmayan ve tutuklama yasağına tabi suçlarda, kişinin yeniden suç işleme ihtimali, suçun işleniş şekli ve kamu düzenini ağır şekilde bozma riski dikkate alınarak tutuklama tedbiri uygulanabilecek.
TRAFİKTE SUÇ VE KABAHATLERE YENİ DÜZENLEMELER
Trafikte işlenen suçlar ve trafik güvenliğini tehlikeye atan kabahatlere yönelik yaptırımlar yeniden belirlenecek. Trafikte saldırı amacıyla araçtan inme gibi davranışların sürücü belgesinin geri alınmasıyla cezalandırılması sağlanacak. Ölümlü ya da yaralamalı trafik kazalarında zaruret dışında olay yerini terk etmek, ayrı bir suç olarak düzenlenecek.
Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ile vücut dokunulmazlığına, hürriyete ve çevreye karşı işlenen suçların cezaları artırılacak. Ses ve gaz fişeği atabilen silahların izinsiz taşınmasının yaptırımları ağırlaştırılacak. Nişan, düğün ve asker uğurlaması gibi toplu etkinliklerde bu tür silahlarla ateş eden kişilere verilecek cezalar artırılacak.
Şikayete bağlı suçlarda ise şikayetçinin ihtarlı davetiyeye rağmen ilk duruşm
ÇOCUKLAR İÇİN ADALET MEKANİZMALARI GÜÇLENDİRİLECEK
Çocukların adli süreçte korunması ve telafi edici adalet uygulamalarının geliştirilmesi amacıyla yeni düzenlemeler hayata geçirilecek. 15 yaşından küçük çocukların ilk kez işledikleri bazı suçlar, ağır suçlar hariç olmak üzere, soruşturma ve kovuşturma sürecine taşınmadan çocuklara özgü koruma mekanizmalarıyla ele alınacak.
Suça birden fazla kez sürüklenen çocuklar için özel rehabilitasyon tedbirleri geliştirilecek. Ayrıca, çocuklar için kısa süreli hapis cezasına alternatif yaptırımlar düzenlenerek çocukların topluma kazandırılması hedeflenecek.
aya mazeretsiz şekilde katılmaması durumunda davanın düşürülmesi yönünde düzenleme yapılacak.