Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Karabük Valiliği ziyareti sonrası gündeme dair ve 9. Yargı Paketi'ne ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. TBMM Başlığına sunulan, kamuoyunda 9. Yargı Paketi olarak bilinen kanun teklifinin ayrıntılarına ilişkin soru üzerine Tunç, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in teklifin içerdiği hususları ayrıntılı olarak kamuoyuyla paylaştığını söyledi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 20 farklı kanunda değişiklik yaparak toplamda 39 maddeyi içeren paketle adalet hizmetlerinin etkinliğinin arttırılmasının amaçlandığına dikkat çekti. Tunç, “Şimdi dokuzuncu yargı paketiyle ilgili olarak AK Parti Grup Başkanımız Abdullah Güler açıklamaları yaptı. Ayrıntılı bir şekilde kamuoyuyla paylaştı. 20 farklı kanunda değişiklik yapıyor. Ve 20 farklı kanun bir geçici maddeyle beraber 39 maddede değişiklik gerçekleştiriliyor. Önümüzdeki hafta adalet komisyonunda görüşmeleri gerçekleşecek ve sonrasında da genel kurul gündemine gelecek. Özellikle adalet hizmetlerinin etkinliğini arttırmak, yargı süreçlerinde vatandaşlarımızın örselenmeden yargı hizmetlerinin etkinliğini arttırırken hem hızlandırılması hem de adaletin tecellisi noktasında uygulamadan gelen, akademisyenlerden gelen öneriler doğrultusunda bazı düzenlemeler var. 39 madde” dedi.
"ARTIK İCRA DAİRELERİNDE FİZİKİ ORTAMDA SATIŞ YOK"
İcra dairelerinde elektronik satışa geçildiğini hatırlatan Tunç, "Bunun dışında icra dairelerinde elektronik satışa geçmiştik. 2023 yılından itibaren uygulamasını başlatmıştık. Artık icra dairelerinde fiziki ortamda satış yok. Birtakım suistimallerin de önüne geçmiş olduk. Ve alacaklı ve borçlu menfaat dengesini de gözeten bir çabaydı bu eş atışa geçmek. Ama burada da uygulamadan kaynaklanan bazı problemler oldu. Özellikle bir defalığına ihalenin on dakika uzatılması. O süre içerisinde özellikle robot yazılımlarla alacaklıyı da borçluyu da mağdur eden birtakım uygulama oluyordu. Orada bir de bağlığına on dakika uzatma değildi teklif süresinin. Teklif verildiği müddetçe üç dakikada bir uzatılması söz konusu olacak. Ve buna ilişkin özellikle hem alacaklının, hem borçlunun menfaatini koruyan ve malın gerçek değerinde satılmasını sağlayacak olan bir düzenlemeyi de inşallah hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.
İstanbul ve Ankara'da birden fazla baronun kurulmasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılacağını belirten Tunç, "Yine birden fazla baronun kurulduğu İstanbul ve Ankara illerimizde baroları düzenlemesiyle ilgili anayasa mahkememizin iptal kararı vardı. Bu karar gerekçesi doğrultusunda da yeni bir düzenleme gerçekleştiriyoruz. Çok sayıda 39 madde. Ama genel hatlarıyla şunu diyebiliriz. Özellikle hem uygulamadan kaynaklanan problemleri ortadan kaldıracak. Yargı hizmetlerinin etkinliğini daha da artıracak. Davaların kısa sürede sona ermesini sağlayacak yargı süreçlerini hızlandıracak önemli düzenlemeler var. Türkiye Büyük Millet Meclisimizin takdirinde Adalet Komisyonu'nda görüşüldükten sonra da önümüzdeki günlerde genel kurulda inşallah yasalaşacaktır diyorum. Hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerine yer verdi.
EYLEM TOK'UN TÜRKİYE'YE İADE EDİLMESİ
Eylem Tok ve oğluyla ilgili olarak orada bir yargılama sürecinin başladığını ifade eden Bakan Tunç, "Tutukluluk halleri devam ediyor. Ve o tutukluluk halleri devam ederken de tabii ki oradaki makamlarla da bizim görüşmelerimiz de devam ediyor. Ve gerekli belgeleri hepsinin çevirilerini yaparak gönderdik ve yine her duruşma sonrasında da ihtiyaç olabilecek birtakım açıklamaları gönderiyoruz yazılı olarak. Ve iade edileceklerini umuyoruz. Çünkü burada yargılanmalarını istiyoruz. O nedenle buradan yargıdan kaçış olmamalı. Bir kişinin ölümüne ve diğer kişilerin yaralanmasına neden olduktan sonra Türk yargısından kaçmak olmaz. Dolayısıyla biz hemen kırmızı bülten kararlarımızı çıkardık ve iade taleplerimizi gönderdik. Ve bu kapsamda da yakalama gerçekleşti. Ve tutuklama gerçekleşti. O tutuklama devam ediyor. Ve sonrasında da iade yargılama sonrasında da Türkiye'ye gönderileceğini umut ediyoruz" diye konuştu.
"MECLİS, KİRA ARTIŞI DÜZENLEMESİNİ 1 TEMMUZ İTİBARIYLA GÜNDEMİNE ALMADI"
Türk Borçlar Kanunu'na Haziran 2022'de eklenen geçici madde ile konut kiralarındaki artışı yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin 1 Temmuz itibarıyla sona erdiğini hatırlatan Tunç açıklamalarını şöyle tamamladı: “1 Temmuz itibarıyla düzenleme sona erdi. Biliyorsunuz 2022 ve 2023 yıllarında birer yıl uzatılmıştı. Borçlar kanununa eklenen geçici maddeyle bu uzatılmıştı. Meclisin takdirinde olan bir husus. Tabii 1 Temmuz itibarıyla mecliste böyle bir düzenleme de gerçekleşmedi. Enflasyonu düşürme hedefimiz var. Bu hedefimizde kararlı bir şekilde ekonomi yönetimimiz, program çerçevesi içerisinde çalışmalarını sürdürüyor. Yani bu hedef doğrultusunda inşallah bu tür sınırlamalara gerek kalmadan, kendi mecrasında yürüyecektir. Borçlar Kanunumuzun ilgili maddesi zaten kira miktarının nasıl arttırılacağına yönelik düzenlemeleri içeriyor. Mecliste 1 Temmuz itibarıyla gündemine almadı. O nedenle şu anda Borçlar Kanunun kalıcı maddeleri çerçevesinde yürüyecek kiralarla ilgili düzenlemeler.”
"KİRA UYUŞMAZLIKLARININ YÜZDE 54'Ü ARABULUCULUKTA ÇÖZÜLDÜ"
Bakan Tunç, 2013 yılından bu yana arabuluculuk sisteminin uygulandığını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Şu ana kadar 5 milyon 838 bin dosya arabulucuların önüne geldi ve 3 milyon 874 bini uzlaşmayla sonuçlandı. Bu da yüzde 66 oranında bir başarı demek. Bunun içerisinde tabii ihtiyari arabuluculuğun oranı daha yüksek. Zorunlu arabuluculuk kapsamında olan kısım da yüzde 50 civarında. Dolayısıyla 3 milyon 874 bin uyuşmazlığın yargı önüne gelmeden tarafların barışarak, dostane bir şekilde çözüme kavuşması hem toplumsal barış açısından hem de daha az masraflı ve kısa sürede insanların kendi haklarına kavuşması açısından önemli. Yargının da iş yükünü azaltan bir düzenleme.
Tabii son zamanlarda kira uyuşmazlıklarını da arabuluculuk kapsamına almıştık. Orada da 1 Eylül'den itibaren 191 bin 493 kira uyuşmazlığı arabulucu önüne geldi. 102 bin 689'u anlaşmayla sonuçlandı. Yani baktığımız zaman kira uyuşmazlıklarında da yüzde 54'ü arabuluculukta çözüldüğünü görüyoruz. Yani yarıdan fazlası yargıya intikal etmeden, kiracıyla kiralayan, barışarak sorunlarını çözmüş oldular. Şimdi arabuluculuğu daha da geliştirmeye yönelik bir takım düzenlemeler var. Yani bu müesseseyi daha kalıcı hale getirmek, kapsamını daha da genişletme noktasındaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 5 yıl kıdeme sahip hukukçular arasından sınavı kazananlar arabulucu olabiliyordu. Şimdi yeni düzenlemeyle yeni teklifle hukuk mesleğinde 20 yıl tecrübesi olan kişiler, arabuluculuk eğitimi almak şartıyla sınav şartı olmadan da arabulucu olabilecekler çünkü burada özellikle tecrübeye önem veriyoruz."
- "YEDİEMİNDEKİ ARAÇLARIN SATIŞINA YÖNELİK DÜZENLEMEYİ DE HAYATA GEÇİRECEĞİZ"
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavının eylül sonundan itibaren uygulanmaya başlanacağını belirten Tunç, pakette soru sayısı ve derslerle ilgili de bir düzenleme bulunduğunu söyledi.
Tunç, avukat olabilmek için artık bu sınavı kazanmak gerekeceğini ifade ederek, Hakim ve Savcı Yardımcılığı Sınavına girebilmek için de yine Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavını kazanmak gerekeceğini kaydetti.
Yediemindeki araçlarla ilgili, icra dairelerindeki hacizli araçların tasfiyesiyle ilgili çalışmayı zaten yaptıklarını dile getiren Tunç, "Şimdi Karayolları Trafik Kanunu gereğince trafikten men edilen, bağlanan ve yediemine alınan araçlar var. Ama sahipleri bunları terk ediyor. Bir daha da arayıp sormuyor ve orada çürümeye terk ediliyor. Bunların yeniden tasfiyesine yönelik, hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırılması ve satışına yönelik bir düzenlemeyi de bu yargı paketinde inşallah hayata geçireceğiz." diye konuştu.
"KARABÜK EMEĞİN BAŞKENTİ"
Karabük'ün "emeğin, demir çeliğin başkenti" olduğunu söyleyen Bakan Tunç, Karabük'ün yıllarca ülke ekonomisine demir çelik sektöründe hizmet veren, bünyesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Safranbolu ilçesini barındıran önemli bir şehir olduğunu kaydetti.
Ziyarette, kentteki yatırımları değerlendirdiklerini, Bakanlığın çalışmalarıyla ilgili istişarelerde bulunduklarını aktaran Tunç, şöyle devam etti: "Karabük'ümüzde Adalet Bakanlığına bağlı önemli yatırım olarak Karabük Adalet Sarayı var. Adalet sarayımız Karabük'te yetersiz ve eski bir bina. Dolayısıyla yeni bir binaya ihtiyacımız var. Bu nedenle de çalışmalara başladık. Şu anda arsa çalışmaları tamamlanmış durumda. Proje çalışmalarına da başladık. 13 Haziran'da da proje sözleşmesini imzaladık. Bu proje çalışması tamamlandıktan sonra da inşallah 2025 yılının inşaat yatırım programına alınması konusundaki takiplerimizi sürdüreceğiz. Hürriyet Mahallesi'nde eski Devlet Demir Yolları arazisi, Adalet Bakanlığımıza tahsis edilmişti. Orada inşa edilecek ve 27 bin 567 metrekare kapalı alana sahip olacak Karabük adalet binamız. Safranbolu'muzda daha önceki yıllarda adalet binamızın yapımını tamamlamıştık. Eskipazar'da da İçişleri Bakanlığımızın ortak projesi var. Orada da Adalet Bakanlığına, adliyemize bin metrekare civarında bir yer tahsis edilecek. Onun da takiplerini İçişleri Bakanımızla gerçekleştiriyoruz."
Tunç, Karabüklü vatandaşların yargı süreçlerinden daha hızlı yararlanabilmeleri adına yeni kurulan mahkemelerin olduğundan bahsederek, yargı alanında kentteki personel ihtiyacını karşılayabilmek için çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlattı.