Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin bilimsel görüşüne atıfta bulunulan kararda, 'Cırcır böcekleri tahıl barları, bisküviler, pizza, makarna bazlı ürünler ve peynir altı suyu tozu dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere tüm ürün yelpazesinde kullanılması güvenli' denildi.

ALERJİK REAKSİYON GÖSTEREBİLİR

2021 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, "cırcır böceklerinden elde edilen dondurulmuş ve kurutulmuş halinin önerilen kullanım seviyeleri altında güvenli" olduğu sonucuna varmıştı. Ancak yetkililer, böceklerin bazı tüketicilerde alerjik reaksiyonları tetikleyebileceğini kaydetti.

Yeni düzenlemede, yetişkin cırcır böceklerinin "bağırsak içeriğini atabilmeleri" için önce 24 saat beslenmemeleri gerektiği belirtilirken, daha sonra dondurulması, yıkanması, yağlarının çıkarılması ve toz haline getirilmesi gerekiyor.

ASYA MUTFAĞINDA GELENEKSEL

Avrupa Komisyonu, cırcır böceklerinin yanı sıra, bu ayın başlarında, un kurtlarını insan tüketimi için onayladı. Bazı Asya ülkelerinde geleneksel mutfakların bir parçası olmakla birlikte, böceklerin yiyecek olarak kullanımı Avrupa'da nispeten yeni bir durum olarak biliniyor.

DAHA UCUZ

Kararı savunanlar, böceklerin karbon ayak izini azaltırken önemli bir hayvansal protein kaynağı haline gelebileceği konusunda ısrar ediyor. Böcek çiftliklerinin geleneksel hayvancılıktan çok daha çevre dostu olduğu düşünülüyor. Böcekler ayrıca ete daha uygun fiyatlı bir alternatif olarak lanse ediliyor.