Beyaz Saray'ın üst düzey yetkilileri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yük ve yolcu uçaklarında tehlikeli bir sabotaj planı nedeniyle gizlice sert mesajlar iletti. Amerikan istihbaratı, Rus istihbaratının ABD ve Kanada'ya uçuşları hedef almak için sofistike patlayıcı ve yangın cihazları geliştirdiğini tespit etti. ABD'li üst düzey diplomatlar olan Sullivan ve Burns uyardı: "Kitlesel can kayıplarına yol açacak bir sabotaj, Rusya'yı terörü destekleyen bir ülke olarak işaretleyecektir."
RUSYA'NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ÖRTÜLÜ OPERASYONLAR
Son birkaç ay içinde, ABD, Rusya'nın istihbarat servislerinin Avrupa'dan ABD ve Kanada'ya giden yük ve yolcu uçaklarına bomba ve patlayıcı cihazlar yerleştirmeyi amaçlayan karmaşık bir planı ilerlettiğini tespit etti. Bu gelişme, Washington'da "gölge savaşı" olarak adlandırılan ve Ukrayna'yı destekleyen ülkelere karşı Rusya'nın yürüttüğü operasyonların bir parçası.
Geçtiğimiz yaz, ilk endişe verici işaretler belirmeye başladı. Almanya, Birleşik Krallık ve Polonya'daki havaalanlarında ve depolarda görünümleri masum olan paketlerin gizemli bir şekilde alev alması üzerine Beyaz Saray'da yapılan acil toplantılarda istihbarat yetkilileri, bunun Rus askeri istihbaratı (GRU) tarafından yapılan "alan denemeleri" olduğunu ortaya koyan gizli bilgileri sundu. Bu denemelerin amacı, sevkiyat yolları ve güvenlik tarama sistemlerini test etmek, daha geniş bir operasyon için hazırlık yapmaktı. Bunlardan biri, görünüşte masum bir taşınabilir masaj cihazı içeren bir paketin alev almasıyla dikkat çekti.
ABD, RUSYA'YI UYARDI
ABD hükümeti, haftalarca doğrudan Putin'e net bir mesaj iletmeye çalıştı. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve CIA Başkanı Bill Burns, birkaç diplomatik ve istihbarat kanalından sert bir uyarıyı iletmek için koordineli bir çaba yürüttü. Mesajın ana noktası, kitlesel can kayıplarına yol açacak bir sabotajın Rusya'yı "terörü barındıran bir ülke" olarak konumlandıracağı ve Washington ile Moskova arasındaki çatışmayı "yeni seviyelere taşıyacağı"ydı. ABD'den yetkililer, mesajın gerçekten Rusya Devlet Başkanı'nın kulağına ulaşmasını sağlamak için birden fazla alanda hareket edilmesi gerektiğini belirtti.
İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas bir röportajda, "Felaket bir hata yapma riski açıktı" diyerek "Bu patlayıcılar, dolu bir yolcu uçağında patlayabilirdi" şeklinde açıklamada bulundu. Ağır endişeler nedeniyle Mayorkas, ABD'ye yapılan yük sevkiyatları üzerindeki denetimlerin sıkılaştırılmasını emretti ve büyük havayolu şirketlerinin yöneticilerine hava felaketi öncesi önleyici tedbirleri hızlandırma talimatı verdi.
Washington'da, şu anda Putin'e verilen mesajın başarılı bir şekilde iletildiği ve Avrupa'daki sabotaj faaliyetlerinde önemli bir azalma gözlemlendiği düşünülüyor. Ancak hükümet yetkilileri, bunun Rusya'nın faaliyetlerini durdurduğunun kesin bir göstergesi olup olmadığını veya daha gelişmiş ve gizli patlayıcı cihazların geliştirilmesi için yapılan hazırlıklar olup olmadığını kesin olarak söylemenin zor olduğunu vurguluyor. Bir hükümet yetkilisi, "Gizli savaş devam ediyor" diyerek "Rusya, NATO'nun Ukrayna'yı destekleme istekliliğini, ittifakla genel bir savaş riski almadan kırmaya çalışıyor" şeklinde konuştu.
ABD'DE YAŞANAN RUSYA BELİRSİZLİĞİ
Şu anda ABD'de, Putin'in "savaşı Amerika'ya taşıma" planına ne kadar dahil olduğu konusunda belirsizlikler devam ediyor. Amerikan istihbaratı, Rusya Devlet Başkanı'nın bu hareketi talep edip etmediğini ya da sadece uzaktan haberdar olup olmadığını tespit edemedi. Bir diğer olasılık, bu hamlenin, savaş çabalarını genişletmeye yönelik olarak hırslı Rus GRU subaylarının girişimiyle yapılmış olabileceği. Böyle bir olasılık, Putin'e "inkâr alanı" sağlamayı amaçladığı ve olayı kendisinden ayırmayı hedeflediği için mantıklı görünüyor.
ABD'de Ukrayna'daki savaşın ilk iki yılında, Rusya'nın savaşı yalnızca Ukrayna sınırları içinde tutmaya özen gösterdiği açıkça görüldü. Ancak son bir yılda, Rusya'nın savaş alanından uzak yerlerdeki etkisi ve müdahalesi giderek daha fazla belirginleşti. Örneğin, Avrupa'daki birçok sabotaj eylemi ve Ukrayna'ya komşu ülkelerin hava sahasını ihlal eden Rusya'nın insansız hava araçları (İHA) ve füzelerinin daha az dikkatle yönetilmesi buna örnek gösteriliyor. Washington'da, Rusya'nın Ağustos ayında Ukrayna'nın Kursk bölgesine yönelik saldırısının Moskova açısından bir dönüm noktası oluşturduğuna inanılıyor ve bu şimdi Rusya'nın "öfkesini başka hedeflere yöneltme" isteği duyabileceği bir aşamaya gelmiş olabilir.