AB, gelecek hafta İsrail'e Gazze'den çıkarılan Filistinlilerin onurlu bir şekilde evlerine dönmelerinin sağlanması gerektiğini söylemeyi ve Avrupa'nın, harap olan bölgenin yeniden inşasına katkıda bulunacağını iletmeyi planlıyor.

Bu tutum, Arap ülkelerinin pozisyonuyla uyumlu ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın, Gazze Şeridi'ni yeniden inşa ederek “Orta Doğu'nun Rivierası”na dönüştürme ve Gazze halkının diğer ülkelere göç etmesini sağlama hedefiyle çelişiyor.

AB'nin bu tutumunu, 24 Şubat'ta Brüksel'de düzenlenecek AB-İsrail Ortaklık Konseyi toplantısında İsrailli yetkililere iletmesi bekleniyor. Bu, 2022'den bu yana yapılacak ilk toplantı olacak.

AB'NİN GAZZE HAKKINDAKİ FİKİRLERİ

AB'nin taslak pozisyon belgesinde, hem İsrail'in güvenliğine olan bağlılık hem de “yerinden edilen Gazze halkının güvenli ve onurlu bir şekilde Gazze'deki evlerine dönmelerinin sağlanması gerektiği” vurgulanıyor.

AB ayrıca, Gazze'de erken toparlanma ve yeniden inşa süreci için uluslararası bir çabaya aktif olarak katkıda bulunacağını ve insani yardımın tam erişimini talep ediyor.

AB, Gazze'de hayatını kaybeden sivillerin, özellikle kadınlar ve çocukların sayısını “kabul edilemez” olarak nitelendiriyor ve yardım girişinin yetersiz olması nedeniyle oluşan insani krizi kınıyor.

İsrail, 7 Ekim 2023'te Hamas'ın Güney İsrail'e saldırarak 1.200 kişiyi öldürmesi ve 250'den fazla kişiyi rehin almasının ardından Gazze'ye saldırı başlattı.

Filistinli sağlık yetkililerine göre, Gazze'de 48.000'den fazla kişi hayatını kaybetti ve bölgenin büyük bir kısmı harap oldu. 2,3 milyonluk nüfusun çoğu defalarca yer değiştirmek zorunda kaldı.

AB, ayrıca iki devletli çözümü zayıflatan tüm eylemlere kesinlikle karşı çıktığını belirterek Filistinlilerin İsrail'in yanında bağımsız bir vatan sahibi olması gerektiği pozisyonunu yineledi.

Kaynak: Haber Merkezi