Nobel ödülü, her yıl, dinamiti bulan ve 1896 yılında hayatını kaybeden İsveçli mucit Alfred Nobel vasiyetnamesi üzerine insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacını taşıyan prestijli bir ödüldür. Bu yıl da Nobel Ekonomi Ödülü sahipleri belli oldu. 2024 yılı Nobel Ekonomi Ödülünü Daron Acemeoğlu, Simon Johnson ve James Robinson'a verildi. Peki “2024 Nobel Ekonomi Ödülünü alan Daron Acemoğlu kim? Daron Acemoğlu nereden mezun?” İşte ayrıntılar…

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

Daron Acemoğlu, 1967 yılında İstanbul’da doğdu. Acemoğlu, ilköğrenimini İstanbul Kadıköy’deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulu'nda tamamladı. Ardından da 1986 yılında Galatasaray Lisesinden mezun oldu. Daron Acemoğlu, İngiltere’nin York Üniversitesinde ise lisans eğitimini bitirdi.

London School of Economist okulunda Daron Acemoğlu, 2000 yılında ise profesörlüğe yükseldi. Acemoğlu, 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) akademik kariyerine devam ederken, 2000 yılında ekonomi profesörü unvanını elde etti.

Acemoğlu, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, çalışma ekonomisi, iktisat teorisi ve beşeri sermaye ve eğitim konularında çalışmalarına devam ediyor.

Prof. Daron Acemoğlu, ABD'nin en önde gelen üniversitelerinden MIT'de öğretim üyeliği yapıyor. Ayrıca 2024 Nobel Ekonomi Ödülünü Türkiye'den alan üçüncü isim oldu. Bu haberin ardından Nobel Ödülü alan Türk isimlerin kimler olduğu araştırılmaya başlandı. 

TÜRKİYE KAÇ NOBEL ÖDÜLÜ ALDI? NOBEL ÖDÜLÜ ALAN TÜRK İSİMLER!

Daron Acemoğlu, Türkiye'den Nobel ödülü alan üçüncü isim oldu. Bilindiği üzere Türkiye ilk Nobel ödülüne Orhan Pamuk sayesinde kavuştu. Orhan Pamuk, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü almıştı. Orhan Pamuk'un nasıl nobel ödülü aldığını merak eden pek çok kişi bulunmaktadır. Bu konuya dair cevap nobel jürisi verdi. Nobel jürisi, Pamuk'un "kenti İstanbul'un melankolik ruhunu araştırma yolunda, kültürlerin çatışmaları ve birbirleriyle iç içe geçmesinde yeni semboller bulduğunu" belirtmişti.

İkinci isim ise ünlü bilim insanı Aziz Sancar olmuştu. Sancar, 2015 yılında "hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmasıyla Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Sancar, ödülü ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte kazanmıştı.

Kaynak: Derya Sarıtepeci