Aşure ayı ya da Muharrem ayı, pek çok önemli olayın yaşandığı bir aydır. Bu ayının önemini merak edenler ve Aşure ayı ne zaman başladığını ve biteceğini merak edenler için “Aşure ayının önemi nedir? Aşure ayı ne zaman başlar ve biter 2024?” sorularının yanıtları…

2024 MUHARREM AYI NE ZAMAN?

Aşure, genellikle buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kuru kayısı, ceviz, fındık, badem, kuru incir, kuru üzüm gibi baklagillerden ve kuru meyvelerden yapılmaktadır. Ayrıca, tarçın, şeker, su, süt veya pekmez gibi tatlandırıcılar da kullanılır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı vakit hesaplarına göre, 2024 hicri yılbaşı tarihi de netleşmiş oldu. Bu yıl hicri yılbaşı, 7 Temmuz 2024 Pazar gününe denk geliyor. Muharrem ayı, 7 Temmuz 2024 Pazar günü idrak edilecek. Bugün aynı zamanda Hicri yılın ilk günü dolayısıyla yılbaşı olacak.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN 2024?

Hicri yılbaşı tarihinin belli olmasıyla birlikte bu yılın aşure günü tarihi de netleşmiş oldu. Bu bilgilere göre; Aşure günü, 17 Temmuz 2024 tarihinde eda edilecek.

AŞURE GÜNÜNÜN ÖNEMİ NEDİR? AŞURE GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Aşure günün ortaya çıkışına dair pek çok rivayet bulunmaktadır. Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61'de Muharrem'in onuncu gününde yani 10 Ekim 680 Kerbelâ'da Yezid'in Ordusu tarafından katledilmiştir. Bunun dışında Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler de vardır.

Aşure geleneğinin kaynağı Nuh tufanına kadar dayanıyor. Nuh Peygamber, sular çekilip karaya ulaşınca, geminin ambarında ne varsa çıkartıp büyük bir kazanda kaynatmış.

Tufandan kurtulanlar hep birlikte yiyip hâllerine şükretmişler. Aşure geleneği oradan gelir deniyor. Bazı yörelerimizde Hz. Hüseyin’e yas olarak ifade edilir. Kerbela şehitlerinin ruhlarına varması dilenir. Bir başka inanca göre pek çok uğurlu olayın bugün gerçekleştiği söylenir. Adem’in tövbesi bugün kabul edilmiş, İbrahim Nemrut ateşinden, Musa Firavun zulmünden bugün kurtulur ve  Eyüp bugün şifa bulmuş...

Kaynak: istiklal.com.tr