Türkiye'de birçok vatandaş emekli olduktan sonra çalışmaya devam ediyor. Emekli çalışanlar için işverenler sosyal güvenlik destek primi ödüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, iş yaşamında yaklaşık 2 milyon emekli var.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin ardından 2008 ve sonrası SSK'lı olanlar kademeli emeklilik beklerken bir kötü haber de SGK Uzmanı İsa Karakaş'tan geldi.
"HEM EMEKLİ MAAŞI ALIP HEM İŞ YERİNDEN MAAŞ ALMA DEVRİ BİTİYOR"
TGRT Haber'de yer alan habere göre; SGK Başuzmanı İsa Karakaş "Emeklilikte çift maaş dönemi bitiyor. Hem emekli maaşını alıp hem çalıştığı iş yerinden maaş alma dönemi bitiyor" dedi.
2 MİLYONA YAKIN ÇALIŞAN EMEKLİ VAR
Yüksek enflasyon, alım gücünün düşmesi, beklenen zam oranlarının gelmemesi ve düşük emekli maaşı nedeniyle SGK verilerine göre 1 milyon 943 bin 579 emekli çalışmaya devam ediyor.
BU TARİHE DİKKAT
Uygulama yalnızca 1 Ekim 2008 ve sonrasında sigortalı şekilde çalışmaya başlayanları kapsayacak.
17 YIL ÖNCE DEĞİŞTİ
Emekli olduktan sonra çalışma kuralı 1 Ekim 2008'de değişmişti.
Bu tarihten sonra sigorta girişi olanlar için emeklilik sonrası çalışma hakkı bulunmuyor.
TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, "Emekli olduğu zaman EYT'lilerde olduğu gibi bir yandan hem ücret hem emekli aylığı alma imkanı olmayacak. Aslında bu husus 1 ekim 2008'den beri var olan bir şey. 5510 sayılı yasada hüküm var yeni bir şey değil bu." ifadelerini kullandı.
EMEKLİLERİN NE KADAR ZAM ALDI?
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla beraber memur ve memur emeklilerinin yüzde 11,54, emeklilerin yüzde 15,75 zam alacağı belirlenmişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylığının yüzde 15,75 artışla 14 bin 469 liraya yükseltildiğini bildirdi.