Ülkemizde milyonlarca Müslümanın bir araya gelerek ibadetini yaptığı camilere gelen elektrik ve doğalgaz faturası ödenemez boyutlara ulaştı. Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Cami Hizmetleri Daire Başkanlığı'na dilekçe ile başvuran DİN-BİR-SEN yaşanan mağduriyete dikkat çekerek sorunların çözülmesi istedi.
İKİLİ TAVIRA İTİRAZ
Camilerin hastane, okul gibi resmi bir kurum olduğuna dikkat çekilerek camilerin sadece aydınlatma gideri değil diğer giderlerinin de diğer kurumlarında olduğu gibi devlet tarafından karşılanması gerektiği, cami cemaati ve cami görevlileri tarafından talep edildiği bildirildi.
DİN-BİR-SEN bir sivil toplum kuruluşu ve aynı zamanda cami cemaati olarak da sorunun çözüme kavuşturulması sürecini takip edileceği açıklandı.
CAMİYE TİCARETHANE MUAMELESİ
Dilekçede camilerde kullanılan doğalgazın metreküp fiyatının konutlarda kullanılanın doğalgazın metreküp fiyatının neredeyse iki katı olduğuna ve ödemede çok büyük sıkıntı doğurduğuna vurgu yapılarak şöyle denildi, "Birçok il ve ilçelerimizdeki cami görevlilerimizin bildirdiklerine göre camilerimizin doğalgaz faturalarının ticarethane statüsünde ücretlendirildiği görülmektedir. 'Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca (EFDK) belirlenen 'dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler ve görevli tedarik şirketlerinin tarife uygulamalarına ilişkin usul ve esasların Mesken Abone Grubu başlıklı 4/7! maddesinde ibadethanelerin 27/07/2013 tarihli ve 28720 sayılı Resmi Gazete de yayımlayarak yürürlüğe giren Genel Aydınlatma Yönetmeliği kapsamında yer almayan tüketimleri ile müştemilatı niteliğindeki lojman ve benzeri yerleri mesken abone grubu kapsamındadır." düzenlemesine yer verilmiştir. EPDK'nın yukarıdaki beyan ettiği madde gereğince camilerimizin doğalgaz aboneliklerinin mesken abone grubuna dalül edilmesi için gerekenlerin yapılması hususunu bilgilerinize arz ederiz."
CAMİLER TİCARETHANE DEĞİLDİR
7'den 70'e her yaştan Müslüman'ın gelerek namazını eda ettiği İslam'ın kutsal mekanı camilerin ısınma gideri için "Ticarethane" tarifesi uygulanması hem camaatin hem de din görevlilerinin tepkisini çekerek "Camiler ticathane değildir. 20 yıldır İmam Hatiplerin, imamların, camilerin sırtından oy olan bu hükümet camilerin hi bir problemini çözmemiştir." eleştirilerine neden oldu.
Elektik faturalarını önceleri ticarethane tarifesi üzerinden ücretlendirildiği camilerin dernek, vakıf gibi gösterdildiği daha sonra yapılan itirazlar sonrası hayır kurumu statüsüne kavuşturulduğu belirtilirken kısıtlı kullanmına rağmen elektrik ve doğalgaz faturlarının ödenemez boyuta geldiği bildirildi. Orta büyüklükteki bir caminin ortalam doğalgaz faturasının ödemesi 15-20 bin civarında olurken elektrik ödemesi ise 10-15 bin liraya kadar çıkabiliyor.