TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilen düzenlemelere göre, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda Avukatlık Kanunu'nda önemli değişiklikler yapılıyor. Yeni düzenlemeye göre, avukatlık stajı sırasında sigortalı bir işte çalışmak, staja engel teşkil etmeyecek. Ancak bu işin avukatlık stajına fiilen engel olmaması gerekiyor.

Ayrıca, adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları ile hakim ve savcılar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar da görev yerleri korunarak mahkemelerde yapılan staj sırasında aylıksız veya ücretsiz izin alarak staj yapabilecekler. Bu dönemde, talep üzerine yıllık izinler de kullanılabilecek.

Avukat yanında yapılacak staj sırasında ise kamu görevinin aksatılmaması koşuluyla çalışma saatleri ve izin dönemleri düzenlenebilecek. Ancak, kamu görevinin niteliği nedeniyle aynı anda staj yapmanın mümkün olmadığı durumlarda, ilgiliye aylıksız veya ücretsiz izin verilebilecek. Son olarak, memur kadrolarına geçiş hakkı tanınan sözleşmeli personel, ancak memur kadrosuna geçtikten sonra bu düzenlemelerden faydalanabilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanların staj sürecindeki izin dönemleri ve süreleriyle çalışma saatlerinin düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenecek. Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce avukatlık stajına başlamış olanlar hakkında önceki hükümler uygulanacak.

NOTERLE İLGİLİ DÜZENLEMELER

Noterlik Kanunu'nda yapılan değişiklikle noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışmasına ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor. Buna göre, noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışması, Türkiye Noterler Birliğinin mütalaası alınarak Adalet Bakanlığınca yürürlüğe konulacak yönetmelikte düzenlenecek.

Noterlik Ücret Tarifesi, her yıl mart ayı yerine ocak ayı başında düzenlenecek. Noterliklerde yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar sebebiyle ödenmesi gereken vergi, resim, harç, değerli kağıt bedelleri, noterlik ücretleriyle diğer işlem giderleri nakit olarak veya banka kartı, kredi kartı ve benzeri kartlar kullanılarak tahsil edilecek.

Noterlerin vergi, resim ve harçlarla değerli kağıt bedellerine ilişkin beyanname verme usulü sadeleştirilecek. Buna göre, bir önceki aya ait beyannameler, her ayın ilk 5 iş günü içinde hazırlanacak ve aynı süre içinde ilgili dairelere verilecek.

Araç sicil ve tescil sistemi veri tabanında yer alan bilgilerin Karayolları Trafik Kanunu'nun ek 18. Maddesi çerçevesinde kişi ve kurumlarla paylaşılması karşılığında sorgu veya dönen kayıt başına Türkiye Noterler Birliğince 2 lira işlem katılım payı alınacak. Bu miktar, her yıl bir önceki yıla ilişkin Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılarak uygulanacak. Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinden katılım payı alınmayacak. Katılım payından muaf olan diğer kişi ve kurumlarla uygulamaya ilişkin hususlar yönetmelikle belirlenecek.

El yazısıyla imzalanarak hazırlanan noterlik işlemleri, güvenli elektronik imzayla Türkiye Noterler Birliğinin bilişim sistemine kaydedilecek. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda Yargıtay ve Danıştay başkanlıkları ile hakim ve savcı kadrolarına ilişkin düzenlemeye gidilecek.

TÜRK MEDENİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK

Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, ad değişikliği ve boşanma davalarına ilişkin yeni düzenlemeler getiriliyor. Ad değişikliği kararı nüfus siciline kaydedilecek ve Basın İlan Kurumu ilan portalında duyurulacak. İlan; mahkeme bilgileri, kişinin önceki ve yeni ad-soyadı gibi ayrıntıları içerecek.

Boşanma davası reddedilen çiftlerin yeniden dava açabilmesi için bekleme süresi 3 yıldan 1 yıla indirilecek. Reddedilen boşanma kararından sonra 1 yıl içinde ortak hayat kurulamazsa, evlilik birliğinin temelden sarsıldığı kabul edilecek ve boşanmaya karar verilebilecek.

Teklifin 13 maddesinin kabul edilmesi sonrası görüşmelere ertesi gün devam edilecek.

Kaynak: AA