Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: "M Çiçeği Hastalığı Ülkemizde Görülmedi, Endişeye Gerek Yok"

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Anadolu Yayıncılar Federasyonu'nun "Anadolu Sohbetleri" etkinliğinde yaptığı açıklamada, M çiçeği (MPox) hastalığıyla ilgili ülkemizde herhangi bir vaka görülmediğini belirterek, vatandaşların endişelenmesine gerek olmadığını vurguladı.

M Çiçeği Ülkemizde Şu Anda Yok

Bakan Memişoğlu, Afrika ve özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 20-30 yıldır görülen M çiçeği hastalığının, ülkemizde henüz teşhis edilmediğini belirtti. Hastanelere "M çiçeği mi oldum?" endişesiyle başvuran vatandaşların olduğunu ancak bu konuda yapılan testler ve muayeneler sonucunda hastalığın Türkiye'de görülmediğini ifade etti. Bakan Memişoğlu, "Şu ana kadar herhangi bir tanı konulmadı, ancak eğer böyle bir durum ortaya çıkarsa, gereken tüm tedbirler alınacak," dedi.

Toplumun Korkmasını Gerektirecek Bir Durum Yok

Memişoğlu, M çiçeği hastalığının yakın temasla bulaştığını ve solunum yoluyla bulaşmadığını belirtti. Bu nedenle, hastalığın Kovid-19 gibi bir pandemiye neden olmayacağını, tek tük vakalar olabileceğini ancak bu durumun bir salgına dönüşmeyeceğini söyledi. Sağlık Bakanlığı olarak, M çiçeği hastalığına karşı her türlü hazırlığın yapıldığını ve toplumun paniğe kapılmasına gerek olmadığını belirten Memişoğlu, "Aşısından testine kadar neler yapılacağı konusunda bakanlık olarak alarmdayız," dedi.

Şu An İçin Ekstra Önlem Düşünmüyoruz

Afrika'dan gelen öğrencilere yönelik herhangi bir ayrımcılık yapılmayacağını, hastalığın seyrine göre politikaların değişebileceğini belirten Memişoğlu, şu an için ekstra bir önlem alınmasına gerek olmadığını söyledi. Havalimanları ve sınır kapılarındaki görevlilerin bu konuda hassas olmaları için bilgilendirildiğini ve gerekli önlemlerin alındığını vurguladı.

Sağlık Sisteminde Başvuru Oranları ve Planlamalar

Bakan Memişoğlu, Türkiye'deki sağlık sistemine başvuru oranlarının OECD ve Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti. Aile hekimliğinin daha etkin kullanılmasını teşvik edeceklerini ve birinci basamak sağlık kuruluşlarını güçlendireceklerini açıkladı. Ayrıca, gereksiz test ve ilaç kullanımını azaltmak için çalışmalar yapılacağını, bununla ilgili bir bilinçlendirme ve teşvik sistemi oluşturacaklarını ifade etti.

Gereksiz Antibiyotik Kullanımı ve Koruyucu Hekimlik

Gereksiz antibiyotik kullanımına dikkat çeken Memişoğlu, 10 reçeteden neredeyse 3'ünde antibiyotik bulunduğunu belirtti. Bu konuda da halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, koruyucu hekimliği ön plana çıkaracaklarını ve obezite, bağımlılık, hareketsizlik gibi konulara odaklanacaklarını belirtti.

Bakan Memişoğlu, sağlık sisteminde yürütülen çalışmaları ve planlamaları anlatarak, Türkiye'nin sağlık hizmetlerinde örnek bir ülke olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA