Deniz ekosistemlerinin istila kabiliyeti en yüksek balığı olarak bilinen aslan balığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yerli türleri korumak amacıyla avlanıp yenilmesi tavsiye ediliyor. Bu doğrultuda Antalya'da tezgahta ve menülerde yerini alan aslan balığı, müşteriler tarafından en çok tercih edilen balık türlerinden biri oldu. Kilosu 699 TL'ye satılan aslan balığı, haftada 50 kilograma kadar satılıyor.

Türkiye'de İlk Kez Antalya'da Görüldü

Aslan balığı, Türkiye'de ilk kez 1985 yılında Antalya'da görüldü. Doğal düşmanları olmadığı için kolayca üreyerek çoğalan bu balık, deniz ekosistemini tehdit ediyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi, yerleşik deniz türlerini koruma ve deniz ekosistemini dengede tutma amacıyla Konyaaltı Sahilinde Aslan Balığı Avlama Yarışması düzenledi. Yarışmada toplamda 13 kilo 450 gram ağırlığında aslan balığı yakalandı. Aslan balıklarının tüketilmesi ve popülasyon kontrolünün sağlanması amacıyla, EKDAĞ Düden Park Balık Çarşısı'nda aslan balığı satılmaya başlandı.

 Lezzeti Gridaya Eşdeğer

EKDAĞ A.Ş.'nin Genel Müdürü Ahmet Aydın, bir dişi aslan balığının dört günde 30 bin civarında yumurta bırakabildiğini ve kısa sürede çok fazla ürediğini vurguladı. Aslan balığının birçok balık türünün yaşamını tehdit ettiğini belirten Aydın, denizlerdeki çeşitliliğin azalmaması için düzenledikleri av yarışmalarına değindi. Aydın, “EKDAĞ olarak Konyaaltı tesislerimizde aslan balığı yakalama yarışmaları yapıyoruz, en büyük ve en çok aslan balığını yakalayanlara ödüller veriyoruz. Balıkçılardan ya da yarışma düzenlediğimiz yarışmacılardan temin ederek, EKDAĞ Düden Park balık çarşımızda satışa sunuyoruz. Halkımız tarafından talep görüyor ve çok kısa sürede tüketiliyor, lezzeti gridaya eşdeğer, vatandaşlarımıza öneriyorum” dedi.

Zehirli Dikenlerinden Eldiven ve Makasla Ayıklanıyor

EKDAĞ Düden Park Balık Çarşısı'nda aslan balıkları, zehirli dikenlerinden eldiven ve makasla titizlikle ayıklanıyor. Hem avlanması hem temizlenmesi ustalık gerektiren aslan balığı konusunda Ahmet Aydın, uyarılarda bulundu. Aydın, “Aslan balığındaki problem dikenleri, yakalandığı zaman dikenlerini elinize dokundurmadığınız zaman problem yok, dikenlerinden arındırıldıktan sonra diğer balıklardan hiçbir farkı yok. Protein anlamında da oldukça zengin. Avlanması zor bir balık, kaya altında yetiştiği için zıpkınla avlanabiliyor. Haftalık 40-50 kg arasında, günlük 7-8 kg civarında satılıyor” dedi.

İstilacı Bir Tür

Aslan balığı (Pterois miles), iklim krizi ve deniz taşımacılığı ile Hint ve Pasifik Okyanusu'nun sıcak sularından Atlas Okyanusu'na yayılıyor. Bu balık, Karayipler'den İspanya ve Yunanistan üzerinden Türkiye'nin Akdeniz ve Ege sahillerine kadar uzanan geniş bir alanda hakimiyet kuruyor. Yerli türleri korumak için aslan balığının yenilmesi öneriliyor.

Kaynak: İHA