Türksat 6A'nın üretim süreci resmi olarak 15 Aralık 2014'te başladı. Proje, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türksat A.Ş., TÜBİTAK UZAY, ASELSAN, TUSAŞ ve C2TECH işbirliğiyle hayata geçirildi. Uydunun yüzde 80'in üzerindeki yerlilik oranıyla Ankara'da TUSAŞ'ın USET tesislerinde Türk mühendisleri tarafından üretildiği bildirildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımıyla gerçekleşen fırlatma operasyonu, hava koşulları nedeniyle Türkiye saatiyle 02.30'a ertelendi. Türksat 6A, 42 derece doğu yörüngesinde, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak ve 7,5 kilovat güce sahip olacak.

Türksat 6A, mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeleri de kapsama alanına alacak. Bu sayede, uyduların ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak.

Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle birlikte Türkiye, haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına giriyor ve bu alandaki ihracatını önemli ölçüde artırmayı hedefliyor. Bakan Uraloğlu, uydunun Türkiye’nin en önemli Ar-Ge projelerinden biri olduğunu ve yüzde 80'in üzerinde bir yerlilik oranıyla üretildiğini vurguladı.

Fırlatmanın ardından, Türksat 6A kimyasal itki sistemi ile yola çıkacak ve yaklaşık 1 ay sürecek testlerin ardından faaliyete geçecek. Uydunun yörünge testleri tamamlandıktan sonra, Türkiye'nin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılamaya başlayacak.

Bu başarı ile Türkiye, uzaydaki gücünü ve teknolojik yetkinliğini artırarak, küresel uydu pazarında önemli bir oyuncu olma yolunda ilerliyor.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, fırlatma sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesaj yayınlayacağı belirtildi. Ayrıca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun Kennedy Uzay Merkezi'nden canlı bağlantı kurarak bu heyecanlı anları Türkiye'ye aktaracağı ifade edildi.

"KENDİ UYDUSUNU ÜRETEN 11 ÜLKEDEN BİRİ OLACAĞIZ"

Bakan Uraloğlu, "Bu gece, bağımsızlığımızın sembolü Türksat 6A'nın fırlatılmasını başarıyla gerçekleştirerek, kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olacağız ve uzaya imzamızı atacağız" dedi.

D9Caef96Af2Ccdc2E84D3Ca4Ac6E5D2A

BİR AYLIK TEST SÜRECİ OLACAK

Bakan Uraloğlu, uydunun fırlatılmasından sonraki süreç hakkında da bilgi verdi: "Fırlatmanın ardından kimyasal itki sistemi ile hareket edecek olan uydumuz, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta, 42 derece doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine ulaşacak. Bu noktada yörünge testlerine başlamayı planlıyoruz. Yaklaşık 1 ay sürecek bu testlerin ardından uydumuzu teslim alarak faaliyete geçireceğiz."

YÜZDE 80'NİN ÜZERİNDE YERLİLİK ORANIYLA ÜRETİLDİ

Bakan Uraloğlu Türksat 6A'nın Türkiye'nin en önemli AR-GE projelerinden biri olduğunu vurgulayarak uydunun yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla üretildiğini belirtti. "Uydumuz, TV yayıncılığı ve haberleşme hizmetleri başta olmak üzere geniş kapsama alanıyla Türkiye'nin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacak. Ayrıca, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi mevcut uyduların kapsama alanı dışında kalan bölgelerde de hizmet verecek, böylece 5 milyar insana ulaşacağız" diye ekledi.

2024 07 A A 35061077

ÖZELLİKLERİ

Fırlatma kütlesi 4,2 ton olan ve 8,4 kilovat gücünde faydalı yüke sahip olan Türksat 6A, Türkiye, Avrupa ve Güney Asya’da geniş bir coğrafyada hizmet vermeye başlayacak. 6A, daha önceki uyduların aksine Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeleri de kapsam alanına alarak hizmet verdiği nüfus kapasitesini 3,5 milyardan 5 milyara çıkaracak.

01.30’de uzaya fırlatılacak 6A, fırlatılmasının 70’inci dakikası sonrasında ise geçici yörüngesine oturacak ve ilk sinyallerini verecek. Ardından bir aylık yolculuğa çıkacak Türksat 6A, dünyadan 35 bin 786 kilometre uzaklıktaki konumunda sabitlenecek.

Kaynak: AA-İHA