Okullarına yeni başlayacak üniversite öğrencileri, kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra barınma arayışına girdi. Bazı öğrenciler devlet ve özel yurtlarda kalmayı tercih ederken, bazıları ise kiralık evlerde yaşamayı planlıyor. Uzmanlar, öğrencilerin beğendikleri evler için emlakçılarla görüşmeden önce, mağduriyet yaşamamak adına mutlaka bir kira sözleşmesi yapmaları gerektiğini vurguluyor. Sözleşme imzalanırken, emlakçının noterden alınmış Kira Yetkisi Sözleşmesi olması gerektiğini, eğer emlakçıda böyle bir belge bulunmuyorsa, doğrudan ev sahibi ile sözleşme yapmaları gerektiğini hatırlatıyor.

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, kiralama yapacak üniversite öğrencilerine prosedürlere uymaları gerektiğini hatırlattı. Altınay, "Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi bulunan emlak ofisleriyle yapılan kiralamalarda; kira kontratları, kiralayan kişi, kiraya veren ev sahibi ve kefil ile birlikte düzenlenir. Ayrıca tahliye taahhütnamesi alınır ve ilk ay peşin ödemek şartıyla 11 aylık bir senet düzenlenir. Öğrencilerimizin bu kurallara uymalarını tavsiye ediyorum. Ev sahiplerinin bazı durumlarda memur kefil, esnaf kefil veya tanıdık birini kefil olarak istemesi durumunda, eşitlik ilkesine uygun şekilde kendilerine uygun bir kefil ile sözleşme yapabilirler" dedi.

“EVİ BOŞALTMA TALEBİNDE BULUNAMAZ”

Sedat Altınay, öğrencilerin kira sözleşmesini yapmalarının ardından emlakçı ve ev sahibinin evden çıkarma talebiyle karşılaşamayacaklarını vurguladı. Altınay, "1 yıllık sözleşme yapıldığında, sözleşme süresi dolduğunda taraflar noterden ihtarname çekmezse, sözleşme otomatik olarak 1 yıl daha uzar. Bu durumda ev sahibi, öğrencilere ya da kiracılara 'evimi boşalt' talebinde bulunamaz, 'memur kefil getirmedin' veya 'belirtilen şartlarda kefil getirmedin' diyemez. Eğer öğrenciler herhangi bir sorun yaşarlarsa, hem emlakçılar odası hem de ticaret il müdürlükleri gereken yardımı yapar" dedi.

ÖĞRENCİLERİN, EV KİRALARKEN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Sedat Altınay, öğrencilerin kira sözleşmesi yaparken dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle sıraladı: "Öncelikle, öğrenciler evin kendilerine uygun olup olmadığını değerlendirmelidir. Eğer evi beğenirlerse, sözleşme yaparken emlakçıdan Kira Yetkisi Sözleşmesi'ni talep etmelidirler. Eğer emlakçıda bu belge yoksa, doğrudan ev sahibini çağırıp sözleşmeyi onunla yapmaları gerekir. Ev sahipleri sözleşmeyi imzaladıktan sonra, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından Zorunlu Deprem Sigortası yapılmalıdır. Öğrenciler ayrıca elektrik, doğalgaz ve su aboneliklerini de bu süreçte halletmelidir. Ayrıca, evin bulunduğu binanın güvenlik durumu gibi faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu detaylara dikkat etmek, öğrenciler için daha iyi bir yaşam alanı sağlar" dedi.

Kaynak: İHA