Ülker boykot mu? Ülker kimin? soruları İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasından sonra vatandaşlar tarafından sorulmaya başlandı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Saraçhane’de yaptığı bir konuşmasında ana akım medya ve ona bağlı markalara yönelik boykot çağrısında bulunmuştu. Peki bu markalar arasında Ülker var mı, yok mu?

ÜLKER BOYKOT MU?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıkladığı boykot listesi şu şöyleydi:

-          Espressolab

-          D&R

-          İdefix

-          Kilim Mobilya

-          İhlas ev aletleri

-          Milli Piyango

-          Misli.com

-          iddaa.com

-          ETS

-          Milangaz

-          Likidgaz

-          Türk Petrol

-          Demirören AVM

Özgür Özel, listeyi açıklarken kitlenin ‘Ülker, Ülker, Ülker’ diye seslenmesi üzere, “Gençler ‘Ülker’ diyor. Bu da gençlerin talebidir” diye konuşmuştu. CHP İletişim hesabı, Ülker’i de boykot kapsamında gören bir tweet atmış, “Çok çikolata yiyince zaten kilo alıyorduk!” dedi ancak daha sonra bu tweet’i silmişti.

Ülker boykot mu

ÜLKER KİMİN?

Ülker Yıldız Holding’e aittir. Sabri Ülker Asım Ülker tarafından kurulan 22 Şubat 1944'te Ülker kurulmuştur. Ülker ürünlerini 100'ün üzerinde ülkeye ihraç etmektedir. Gıda sektöründe, farklı kategorilerde çok sayıda ürünleri vardır. Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasındaki 108. sırada yer almıştır. Ülker'i de bünyesinde barındıran Yıldız Holding, dünyanın 6. büyük bisküvi üreticisi United Biscuits’i 3 Kasım 2014 yılında satın aldı. Yıldız Holding bu işlemle, dünyanın 3 numaralı bisküvi şirketi konumuna geldi.

Ülker kimin

ÜLKER ÜRÜNLERİ NELERDİR?

Ülker ürünleri şu şekildedir:

Albeni, Alpella, Altınbaşak, Altın Hasat, As Kraker, Baby Star, Başak, Bi'rüya, Bianko, Biskrem, Bizim Bereket, Bizim Mutfak(Japon Ajinomoto'ya satıldı), Bizim Yağ, Bolero, Cafe Crown, Canpare, Caramio, Chewy Dent Coco Pops, Coco Pops Bar, Coco Star, Cola Turka (2015 yılında Japon içecek markası DyDo DRINCO'ya satıldı), Çamlıca Gazoz (2015 yılında Japon içecek markası DyDo DRINCO'ya satıldı).

Çikolatalı Gofret, Çizi, Çokokrem, Çokomel, Çokomilk, Çoko Misket, Çokonat, Çokoprens, Çubuk Kraker, Dankek, Dido, Dolcia, Dore, Ducros, Finger, Flipz, Flores, Gallery, Gogly, Golf (2004'te Schöller'in yerine üretime başladı, 2016 yılında Natura Gıda'ya satıldı).

Grissini, Halley, Hanımeller, Haylayf, Hero Baby (Ülker elinde bulunan %50 hissesini de Hero AG'ye satarak markadan çekildi), İçim (Fransız Lactalis'e satıldı. Lactalis, daha sonra süt ve meyve suyu bölümünü DyDo Drinco'ya sattı), İkram, Kalbim, Kat Kat Tat, Kekstra, King Top, Kittymilk, Komili, Kremini, Krispi, Laviva, Link, McVities, Metro, Ola'la, Oneo, Piyale, Probis, Rondo, Rozi, Saklıköy (McVities'e satıldı.), Smartt, SuperFresh, Teremyağ, Toto (2012 senesinde Nestlé'ye satıldı, daha sonra 2015 yılı itibarıyla Elvan Gıda'ya satıldı), Ufo, Yupo ve 9 Kat Tat.

Kaynak: Derya Sarıtepeci