Ramazan Bayramı öncesinde ülke genelinde trafik denetimleri sıkılaştırıldı.

Bayram tatili nedeniyle artan trafik yoğunluğu göz önünde bulundurularak, Konya Yolu üzerinde gerçekleştirilen denetimlerde sürücülerin emniyet kemeri takıp takmadığı ve trafik kurallarına uyup uymadığı kontrol edildi.

Denetimlerde ayrıca sürücülerin evrakları incelendi, sürüş güvenliği hakkında bilgilendirme yapıldı ve seyir halindeyken cep telefonu kullanımının tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunuldu.

"TRAFİK TEDBİRLERİ 14 GÜN BOYUNCA SÜRECEK"

Denetim noktasında açıklamalarda bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanı Muhittin Ayhan, Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla şehirler arası yollarda önceki bayramlara kıyasla daha fazla trafik yoğunluğu beklediklerini belirtti.

Trafik güvenliğini sağlamak amacıyla tedbirlerin 14 gün boyunca devam edeceğini vurgulayan Ayhan, "Seyahat süreleri uzadıkça sürücüler sabırsızlanmakta ve daha fazla risk alarak araç kullanmaktadırlar. Bunun sonucunda da maalesef kazalar ve can kayıpları artmaktadır." dedi.

Son iki yıldaki bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazalarında 744 kişinin hayatını kaybettiğini aktaran Ayhan, İçişleri Bakanlığının tatil süresi boyunca trafik kazalarını önlemek amacıyla 7 gün 24 saat esasına göre görev yapacağını bildirdi.

69 BİN 11 PERSONEL GÖREV YAPACAK

Polis ve jandarma ekipleri başta olmak üzere toplam 69 bin 11 personelin sahada olacağını belirten Ayhan, bayram tatili süresince ülke genelindeki trafik kazalarının ve yol durumunun Ankara’daki trafik yönetim merkezinden anlık olarak takip edileceğini ifade etti.

Sürücülerin dikkatli ve kurallara uygun araç kullanmasının hayati önem taşıdığına dikkati çeken Ayhan, "Trafik denetimlerini artırmaktaki amacımız kesinlikle daha fazla ceza yazmak değildir. Şu bilinmelidir ki bu denetimlerin tamamının amacı trafik kazalarını ve can kayıplarını önlemektir." diye konuştu.

İstatistiklerin, denetimler yoğun yapıldıkça trafik kurallarına uyma alışkanlığının geliştiğini gösterdiğini dile getiren Ayhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2023 ve 2024 yıllarında bayram tatillerinde, hız kazalarında 775 vatandaşımız hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü hız ve yönetim raporuna göre, ortalama hızlardaki yüzde 5'lik bir düşüş, ölüm riskini yüzde 30 oranında azaltmaktadır. Bu nedenle gündüz 1271, gece 601 radar ile 24 saat boyunca radarlı hız kontrolü yapacağız. 835 güzergahta elektronik denetleme sistemleriyle hız denetimi yapmaya da devam edeceğiz. Helikopter ve dronlarla da havadan denetim yapacağız. Ülke genelinde alınan bu trafik tedbirlerini yerinde denetlemek için üst yöneticilerden oluşan 96 heyeti illerimizde denetim yapmak için görevlendirdik."

"BİZİM İÇİN TRAFİKTEKİ BİR CAN KAYBI BİLE ÇOK FAZLADIR"

Şehirler arası sefer yapan otobüs denetiminin çok önemli olduğunu ifade eden Ayhan, kazaları ve can kayıplarını önlemek için terminaller ile güzergahlarda denetim yapacaklarını belirtti.

Denetimlerde yolcuları da bilgilendireceklerini dile getiren Ayhan, sivil personelleri otobüslere bindirerek şehirler arası otobüsleri denetleyeceklerini bildirdi.

Denetimlerin tamamının vatandaşların can güvenliğini sağlamak için yapıldığını vurgulayan Ayhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim için trafikteki bir can kaybı bile çok fazladır. Emniyet kemeri kullanımı kaza sonrası can kayıplarını yüzde 45, ağır yaralanmaları yüzde 50 oranında azaltabilmektedir. Lütfen otobüsler dahil tüm araçlarda emniyet kemerlerimizi kullanalım. Seyir halinde cep telefonu kullanımı kaza yapma olasılığını 4 kat daha arttırmaktadır. Araç kullanırken lütfen cep telefonuyla uğraşmayalım. Tüm trafik kazası can kayıplarında, yaya can kayıplarının oranı yüzde 21'dir. Bu oran gerçekten çok yüksek. Lütfen yayalara saygı gösterelim. Yaya ve okul geçitleriyle kavşaklarda yayalara öncelik hakkı tanıyalım. Motosikletler tüm araçların yüzde 20'sini oluşturmasına rağmen kazaların yüzde 53'üne karışmaktadır. Bu oran gerçekten çok yüksek. Ülkemiz için bu oranı bir an önce düşürmemiz lazım. Bu nedenle motosiklet sürücülerinin kask kullanmalarını, riskli hareketlerden kaçınmalarını ve trafik kurallarına riayet etmelerini özellikle tembih etmek istiyorum."

"HER 2 SAATTE BİR EN AZ 10 DAKİKA MOLA VERSİNLER"

Yolculuklarda seyahat süreleri uzadıkça uykusuzluk ve yorgunluğa bağlı kazaların arttığına dikkati çeken Ayhan, buna yönelik tedbirler alındığını belirtti.

Tedbirler kapsamında yolcuların bilgilendirileceğini dile getirerek Ayhan, şunları ifade etti:

"Uygulama noktalarında, sabah saatlerinde 5 ve 7 arasında yani insanların en yorgun olduğu saatlerde sürücüleri durdurup araçtan indirerek 'Yaşam için kısa bir mola' sloganıyla onları dinlendirme uygulaması yapmaya da devam edeceğiz. Lütfen sürücülerimiz de her 2 saatte bir en az 10 dakika mola versinler. Yolda sabırsız davranmayalım. Yaptığınız hız belki sizi varacağınız yere birkaç dakika erken ulaştırabilir ama belki de sevdiklerinizden sonsuza dek sizi ayırabilir. Bu nedenle hız yapmayalım. Trafik kurallarına uyalım. Yolun sonu bayram olsun diyorum. Ramazan Bayramı'nızı kutluyorum."

Kaynak: AA