Dünya

Ukraynalı diplomat, Suriye'de temaslar da bulundu

Ukrayna Dışişleri Bakanı, Suriye'yi ziyaret etti. Bakan, Suriye Dışişleri Bakanı ve Suriye lideri ile görüşmeler de bulundu.

Abone Ol

Suriye'nin yeni dışişleri bakanı, Ukrayna ile "stratejik ortaklıklar" kurmayı umduğunu Ukraynalı mevkidaşına söyledi. Bu gelişme, Kiev'in, Rusya'nın etkisinin azaldığı bir dönemde Şam'daki yeni yöneticilerle ilişkiler kurma çabalarının bir parçası olarak ortaya çıkıyor.

Rusya, görevden uzaklaştırılan başkan Beşar Esad'ın güçlü bir müttefiki olup ona siyasi sığınma verdi. Moskova, Şam'daki yeni yönetimle temas halinde olduğunu ve bu temasların Suriye'deki Rus askeri üslerinin durumu gibi konuları da kapsadığını belirtmiştir.

Suriye'nin yeni atanan dışişleri bakanı Asaad Hassan al-Shibani yaptığı açıklamada, "Bizimle Ukrayna arasında siyasi, ekonomik ve sosyal düzeyde stratejik ortaklıklar ve bilimsel ortaklıklar olacak" dedi.

"Suriye halkı ve Ukrayna halkı kesinlikle aynı deneyimi ve aynı acıyı yaşadı, 14 yıl boyunca bizim çektiğimiz acıları" diyen Suriye'nin yeni dışişleri bakanı Asaad Hassan al-Shibani, Suriye'nin 2011-2024 yıllarındaki sert iç savaşını ve Rusya'nın Ukrayna topraklarını ele geçirerek 2022'deki kapsamlı işgaliyle paralellik kurdu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, pazartesi günü Şam'da Suriye'nin yeni fiili lideri Ahmed El Şaara ile de bir görüşme yaptı ve Ukrayna'nın salı günü beklenen 20 tonluk un sevkiyatının ardından Suriye'ye daha fazla gıda yardımı göndereceğini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy geçtiğimiz cuma günü, Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ile işbirliği yaparak Kiev'in "Ukrayna'dan Tahıl" insiyatifi çerçevesinde Suriye'ye 500 ton buğday unu gönderileceğini duyurdu.

Ukrayna, küresel ölçekte tahıl ve yağlı tohum üreticisi ve ihracatçısı olarak geleneksel olarak Ortadoğu ülkelerine buğday ve mısır ihraç ederken Suriye, Esad yönetimi altında gıda tedarikini Rusya'dan sağlıyordu.

Rusya'nın Suriye'ye buğday tedariki, Şam'daki yeni hükümetin belirsizliği ve ödeme gecikmeleri nedeniyle Aralık başında durduruldu. Rusya, Batı'nın Moskova ve Şam'a uyguladığı yaptırımları aşmak için karmaşık finansal ve lojistik düzenlemeler kullanarak Suriye'ye buğday tedarik ediyordu.

Esad'ın; Ahmed El Şaara liderliğindeki muhalefet gruplarının oluşturduğu koalisyon tarafından devrilmesi, Rusya'nın Suriye'deki askeri üslerinin geleceğini sorgulatıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın askeri üslerinin statüsünün Şam'daki yeni liderlikle yapılacak görüşmelerin konusu olacağını belirtti.

Ahmed El Şaara bu ay yaptığı açıklamada, Suriye'nin Rusya ile ilişkilerinin ortak çıkarları koruyacak şekilde şekillendirilmesi gerektiğini söyledi. Pazar günü yayımlanan bir röportajında, Suriye'nin Rusya ile stratejik çıkarları paylaştığını belirterek uzlaşmacı bir ton kullandı ancak daha fazla detay vermedi.