Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan TUSAŞ yerleşkesine yönelik terör saldırısı gerçekleştirilmesinin ardından Türkiye geneli güvenlik önlemleri arttırıldı. Terör örgütlerinin havalimanlarına yönelik saldırı planlarına ilişkin olarak havalimanlarında önlemler turuncu alarm seviyesine çıkarıldı. Alınan kararının ardından Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'na giriş ve çıkışlarda önlemler artırıldı. Havalimanlarına giriş çıkış yapan araçlar didik didik aranırken, yolcuların ise kimlik kontrolü yapılıyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Açıklama Geldi

Güvenlik önlemlerinin artırılmasına ilişkin olarak Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan yapılan açıklamada, “Yolcularımızın dikkatine, Havalimanlarında alınan ek önlemler sebebiyle oluşabilecek zaman kayıplarına karşı, yolcularımızın uçuşlarından en az üç (3) saat önce terminale gelmeleri önerilmektedir" denildi.

Turuncu alarm nedir? Ne anlama gelir ?

Havalimanlarında turuncu alarm, genellikle artan güvenlik riskleri, terör tehdidi veya olağanüstü durumlar sebebiyle verilen kritik bir uyarı seviyesidir. Bu alarm, yetkililerin, potansiyel güvenlik tehditlerine karşı tedbirleri en üst düzeye çıkarmasını ve havalimanındaki güvenlik önlemlerinin sıkılaştırılmasını ifade eder. Turuncu alarm, özellikle büyük kalabalıkların bulunduğu havaalanları gibi hassas yerlerde, olası terör saldırıları veya provokatif eylemler riski olduğunda devreye sokulur.

Turuncu Alarmın Anlamı

Havalimanlarındaki turuncu alarm, olası terör eylemleri veya güvenliği tehdit eden diğer durumlarda, yetkililerin alınması gereken güvenlik önlemlerini artırdığı anlamına gelir. Turuncu alarm seviyesi, özellikle terör tehdidinin var olduğu durumlarda, güvenlik birimlerinin kalabalık mekanlarda tetikte olmalarını ve daha dikkatli davranmalarını gerektirir. Bu süreçte, personel ve yolcular daha sıkı denetimlere tabi tutulur ve giriş-çıkış noktalarındaki kontroller artırılır. Yolcuların güvenliği ve havalimanında oluşabilecek herhangi bir tehdidin önlenmesi amacıyla X-ray cihazları ve el dedektörleri gibi ekipmanlar daha yoğun kullanılır.

Neden Turuncu Alarm Verilir?

Turuncu alarm genellikle, belirli bir tehdit istihbaratına dayanarak veya büyük etkinlikler, özel günler öncesinde olası güvenlik risklerini azaltmak amacıyla verilir. Havalimanı yetkilileri ve güvenlik birimleri, potansiyel bir terör saldırısı ya da provokatif eylemler olabileceği bilgisini aldığında turuncu alarm seviyesi uygulanır. Bu alarm seviyesinin verilmesi, yolcuların ve personelin güvenliği için önemli adımların atılmasını sağlar. Özellikle terör örgütlerinin saldırı tehdidinde bulunma riski görülen dönemlerde veya toplumsal hassasiyetin yüksek olduğu günlerde turuncu alarm devreye girer.

Örneğin, Atatürk Havalimanı’nda 2008 yılında, olası provokasyon ve terör eylemlerine karşı, güvenlik seviyesi sarıdan turuncu seviyesine çıkarılmıştır. Bu süreçte güvenlik güçleri, tüm yolcuları ve bagajları daha sıkı şekilde kontrol ederken, havalimanındaki araçlar ve çevredeki alanlar sürekli devriye gezen güvenlik güçleri tarafından denetlenmiştir. Silahlı özel güvenlik ekipleri de bu tür durumlarda devreye girerek, havalimanı çevresindeki güvenliği artırır​.

Havalimanlarında Turuncu Alarm Durumunda Alınan Önlemler

Turuncu alarm durumunda, havalimanlarında alınan önlemler şu şekildedir:

Giriş ve Çıkışlarda Artan Güvenlik Kontrolleri: Tüm yolcular ve personel, X-ray cihazları, el dedektörleri ve iz dedektörleri ile daha sıkı bir denetimden geçirilir. Şüpheli davranışlar sergileyen kişilere yönelik ek güvenlik önlemleri alınır.

Ekiplerin Devriye Görevleri: Havalimanı otoparkları ve terminalleri, devriye gezen silahlı polisler ve güvenlik ekipleri tarafından sürekli gözetlenir. Olası bir şüpheli durum karşısında, güvenlik ekipleri hemen müdahale eder.

Gelişmiş Teknolojik Sistemler: Güvenlik kameraları, yüz tanıma sistemleri, izinsiz geçişleri algılama sistemleri ve bomba dedektörleri gibi teknolojik güvenlik ekipmanları devreye alınır. Güvenlik kameraları aracılığıyla her hareket titizlikle izlenir ve anormallik tespit edildiğinde ilgili birimlere anında bildirim yapılır.

Acil Durum Planları: Yetkililer, olası bir tehdit karşısında devreye alınacak acil durum planlarını gözden geçirir. Güvenlik birimleri, tüm kriz senaryolarına hazırlıklı hale getirilir ve personel ek güvenlik eğitimleri alır.

Kaynak: Haber Merkezi