Haziran ayını kapatmaya hazırlanan Borsa İstanbul, yılın ilk yarısında yüzde 40'ı aşan bir getiri sağladı. Yıla 7.412 puandan başlayan endeks, birçok olumsuz faktöre rağmen 10.899 puanla tüm zamanların zirvesine ulaştı. Ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerle enflasyon beklentilerinin Merkez Bankası tahminlerine yakınsamaya başlaması ve dolar kurundaki stabil seyrin etkisiyle yabancı yatırımcıların Türk Lirası varlıklara ilgisi arttı. Türkiye’nin 5 yıllık risk primini gösteren CDS puanı ise 292'den 268'e düştü.
28 Haziran’da Türkiye’nin gri listeden çıkışına karar verilmesi durumunda TL varlıklara olan ilginin artacağı ve Borsa İstanbul’da yeni rekorların kırılabileceği belirtiliyor. Gri listeden çıkış, Türkiye’ye yabancı sermaye akışında ivmelenme yaratabilir ve ithalat ile ihracatçı şirketler üzerinde olumlu etkiler oluşturabilir. Yabancı sermaye akışının hızlanmasıyla Türk Lirası'nın istikrar kazanması, enflasyonla mücadelede önemli rol oynayabilir ve politika faizinin daha erken indirilmesine neden olabilir.
BIST 100 endeksi, bayram sonrasındaki kısa haftanın son gününü yüzde 0,29 değer kazancıyla 10.771,36 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Teknik olarak 10.800 ve 10.900 seviyeleri direnç, 10.700 ve 10.600 seviyeleri ise destek konumunda bulunuyor. Uzmanlar, Türkiye’nin gri listeden çıkması halinde endeksin 15 bin puana doğru bir yükseliş yolculuğuna başlayacağını öngörüyor.
Uzmanlar, ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin temkinli açıklamaları ve Avrupa’daki seçim belirsizliklerinin etkisiyle küresel piyasalarda risk iştahının azaldığını belirtiyor. Bu hafta yurt içinde reel kesim güven endeksi, imalat sanayi kapasite kullanım oranı, ekonomik güven endeksi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı ve dış ticaret dengesinin izleneceği ifade ediliyor. Yurt dışında ise ABD’de büyüme, kişisel gelir ve harcamalar, Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi, Japonya’da işsizlik oranı ve sanayi üretimi başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek.
Mayıs sonu itibarıyla tüm yatırımcıların portföy değeri geçen yılın sonuna göre yüzde 41 artışla 5 trilyon 849 milyar 412 milyon liraya yükseldi. Yerli yatırımcıların payı 3 trilyon 564 milyar 599 milyon lira ile toplam portföy değerinin yüzde 61’ini oluşturuyor. Yabancı yatırımcının payı ise yüzde 39. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, Borsa İstanbul’da bulunan yerli yatırımcıların sayısı Aralık 2023’e göre yüzde 9 artışla 8 milyon 296 bin 305’e, yabancı yatırımcıların sayısı ise 31 bin 945’e ulaştı. 1 milyon lira ve üzeri portföye sahip yatırımcıların sayısı yılın ilk beş ayında yüzde 30 artarak 243 bin 254 kişiye ulaştı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ocak ayında Türkiye’nin kredi notunu “B3” olarak teyit ederken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirdi. Fitch Ratings, mart ayında Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltmiş ve not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkarmıştı. S&P de ülke kredi notunu 11 yılın ardından bir kademe artırarak görünümü pozitif olarak korudu. Uzmanlar, S&P, Fitch ve Moody’s’in pozitif not görünümlerinin, not artışlarının devamının habercisi olduğunu belirtiyor.