Gündem

"Türkiye'nin, Suriye Ordusunu güçlendirmesi bize doğrudan tehdit"

İsrail’in "Israel Hayom" gazetesi, İsrail’in savunma bütçesini değerlendirmekle görevli "Nagel Komitesi"nin hazırladığı nihai raporda, "Türk tehdidinin" sert ifadelerle ele alındığını yazdı.

Abone Ol

İsrail’in "Israel Hayom" gazetesi Nagel Komitesi'nin nihai raporunu yayınladı. Raporda geçen Türkiye ile ilgili ifadeler ise dilkkat çekti. 

Raporda şu bilgilere yer verildi:

"İsrail, Suriye’de yeni ve ciddi bir tehditle karşı karşıya kalabilir. Bu tehdit, önceki tehditlerden bazı açılardan daha az tehlikeli olmayacaktır."

Gazete, raporda Türkiye’ye yönelik ciddi uyarıların bulunduğunu belirterek şu ifadeleri aktardı:

"Sorun, Suriye ordusunun zamanla Türkiye’nin vekil gücüne dönüşmesiyle daha da büyüyecektir. Bu da Türkiye’nin Osmanlı mirasını yeniden canlandırma hedefinin bir parçası olabilir."

Haberde ayrıca, "Türk vekil güçlerinin ya da doğrudan Türk askerlerinin Suriye’de bulunmasının, Türkiye ile İsrail arasında doğrudan bir çatışma riskini artıracağı" vurgulandı.

İsrail, Tulkerim'de bir ayda 12 bin kişiyi zorla yerinden etti İsrail, Tulkerim'de bir ayda 12 bin kişiyi zorla yerinden etti

Türkiye-İsrail Çatışma Senaryosu

Nagel Komitesi'nin raporu, İsrail ile Türkiye arasında doğrudan bir askeri çatışma ihtimaline dair uyarılarda bulundu. İsrail’in, Suriye konusunda tamamen farklı bir strateji benimsemesi gerektiği belirtilerek şu değerlendirme yapıldı:

"Eğer Suriye, adeta dalından düşmeye hazır olgun bir meyve gibi Erdoğan’ın ordusunun eline geçerse, Türk ordusu kısa sürede Suriye’de yeniden silahlanmayı sağlayabilir."

İsrail-Türkiye İlişkileri ve Son Dönemdeki Gerginlikler

Gazete, İsrail’in Mavi Marmara olayından sonra Türkiye ile ilişkilerini onarmak için dikkatli adımlar attığını ve bu çabaların 2022’de meyve vermeye başladığını belirtti. O dönemde İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Ankara’yı ziyaret ettiği ve iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmeye başladığı hatırlatıldı.

Erdoğan’ın o dönemde yaptığı açıklamada "Bu ziyaretin bir dönüm noktası olmasını umuyorum" dediği aktarıldı. Kısa bir süre sonra dönemin İsrail Başbakanı Yair Lapid de BM Genel Kurulu kapsamında Erdoğan ile görüşmüştü. Ancak İsrail savunma kurumundan üst düzey bir yetkili, Türkiye’ye yönelik şüphelerinin hiçbir zaman tamamen kaybolmadığını söyledi ve "Türkiye’ye karşı her zaman büyük bir şüphemiz vardı." sözlerine vurgu yaoptı. 

Eylül 2023’te savaşın patlak vermesiyle birlikte bu şüphelerin doğrulandığı belirtildi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

"Netanyahu ve Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda bir araya gelerek ilişkilerin güçlendiğini duyurdular. Ancak bir ay sonra savaş çıktı ve gelişen ilişkiler bir anda bozuldu. Türkiye, İsrail ile ticareti askıya aldı, Türk Hava Yolları Ben Gurion Havalimanı’na uçuşlarını durdurdu. Bu gelişmeler İsrail kamuoyunda büyük tepki çekti."

Erdoğan’dan Sert Çıkışlar: “İsrail Antalya’ya da Göz Dikebilir”

Gazete, savaşın ardından Erdoğan’ın İsrail’e yönelik sert açıklamalar yaptığını belirtti. Erdoğan’ın Netanyahu’yu Hitler’e benzettiği ve şu sözleri sarf ettiği aktarıldı:

"İsrail ordusunun yalnızca Filistinlilere değil, başka halklara da saldırmasını önlemek için gerekirse müdahale ederiz."

Erdoğan, İsrail’in yayılmacı politikalarına karşı şu soruyu da gündeme getirdi:

"Kim garanti edebilir ki, Gazze’yi yok ettikten sonra gözlerini Antalya’ya dikmeyecekler?"

Haberde, Türkiye’nin İsrail’e karşı son dönemde daha sert bir tutum sergilediği ve bunun iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri önemli ölçüde etkilediği vurgulandı.