Amerikan CNN televizyonuna göre, 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'nda yaşanan olayları ve Başkan Donald Trump ile ilgili soruşturmaları yürüten onlarca FBI ajanı ile bazı yöneticiler, bugün görevden alınma ihtimaliyle karşı karşıya kalmış durumdalar.
Bu gelişme, yeni yönetimin Trump’ın Adalet Bakanlığı ve FBI’a yönelik iddialarına karşı hızlı adımlar attığını gösteriyor. Trump, daha önce, Mar-a-Lago’daki mülküne yönelik mahkeme kararıyla yapılan arama ve Kongre baskınına karışan kişilere yönelik FBI’ın tutumuna dair iddialarda bulunmuştu.
ADALET BAKANLIĞI'NDA TASFİYE SÜRECİ
Adalet Bakanlığı'nda geçici olarak görevlendirilen yetkililerin, Trump'ın çeşitli nedenlerle hoşnut olmadığı isimlerin listelerini hazırladığı iddia ediliyor.
FBI yönetimi ise ajanlara ve analistlere, istifa etmelerinin istenebileceği ya da işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya oldukları yönünde uyarılarda bulundu.
Özellikle Trump’ın gizli belgeleri yanlış kullandığı iddialarıyla ilgili soruşturmada çalışan ajanlar ve 6 Ocak Kongre baskını nedeniyle suçlanan ya da mahkum edilen kişilerle ilgili incelemelerde görev alan yetkililer, görevleri nedeniyle olası bir işten çıkarma sürecine dahil edilip edilmeyecekleri konusunda endişe taşıyor.
Adalet Bakanlığı ve FBI, konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.
ÜST DÜZEY YETKİLİLER GÖREVDEN ALINIYOR
Trump yönetimi altında Adalet Bakanlığı’nda görev değişiklikleri geçen hafta başladı. Yeni geçici liderlerin göreve gelmesiyle birlikte, bazı kıdemli hukukçuların göçmenlik politikaları ve federal sınır dışı çabalarına destek vermeyen bölgelerle ilgili yeni bir görev gücüne atandığı bildirildi. Bu değişiklik, bazı çevrelerce kıdemli yetkilileri istifaya zorlamak olarak yorumlanırken, bazı yetkililer de atamaların kurum politikaları çerçevesinde yapıldığını belirtiyor.
Adalet Bakan Vekili James McHenry’nin gönderdiği e-postalarda, “Başkanı yargılamakta önemli bir rol oynadığınız göz önüne alındığında, Bakanlık liderliğinin sizin Başkan’ın gündemini sadakatle uygulayacağınıza inanmadığını düşünüyorum.” ifadelerinin yer aldığı belirtildi.
FBI'DA ÜST DÜZEY İSTİFALAR
FBI'da ise en az altı kıdemli yetkilinin istifa etmeleri, emekli olmaları veya işten çıkarılmaları yönünde talimat verildiği ifade ediliyor.
FBI içerisindeki bazı kaynaklar, ajanların görev seçiminde bağımsız olmadığını, soruşturmaları belirli prosedürler dahilinde yürüttüklerini belirtiyor. FBI’ın uzun yıllardır muhafazakar eğilimli bir yapı sergilediği ve Trump döneminde Cumhuriyetçi Christopher Wray tarafından yönetildiği biliniyor. Trump’ın FBI Başkanlığı için aday gösterdiği Kash Patel’in ataması ise Senato’da görüşülmeye devam ediyor.
FBI AJANLARI DERNEĞİ'NDEN AÇIKLAMA
FBI Ajanları Derneği (FBII), konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Eğer doğruysa, geçici yetkililer tarafından alınan bu kararlar, Başkan Trump’ın kolluk kuvvetlerine yönelik hedefleriyle çelişmektedir." ifadelerini kullandı. Açıklamada, çok sayıda ajanın görevden alınmasının FBI’ın ulusal güvenlik ve suç soruşturmalarındaki kapasitesini etkileyebileceğine dikkat çekildi.
Trump yönetimi döneminde FBI merkezine Cumhuriyetçi Temsilci Jim Jordan’a yakınlığıyla bilinen eski ajan Tom Ferguson’un danışman olarak atandığı ve Jordan’ın FBI’a yönelik eleştirileriyle bilindiği belirtiliyor.
FBI Ajanları Derneği yetkilileri, Patel ile bir araya gelerek görevden alma iddialarına ilişkin endişelerini dile getirdi. Görüşmede Patel’in, ajanların yürüttükleri soruşturmalar nedeniyle cezalandırılmayacaklarını belirttiği aktarıldı.
Senato Adalet Komitesi’nde Patel’in adaylığının görüşüldüğü oturumda, Demokrat Senatör Cory Booker, "Trump soruşturmalarıyla bağlantılı FBI ajanları veya personelinin cezalandırılması yönünde bir plan olup olmadığını" sordu. Patel ise bu yönde herhangi bir bilgiye sahip olmadığını ifade etti.