TÜSİAD'ın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulu'nda Başkan Orhan Turan'ın ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras'ın açıklamaları gündeme damga vurmuş, bu çıkışın nedeni olarak da Resmi Gazete'de 4 Şubat'ta yayımlanan şirketlere kayyum atanmasıyla ilgili değişiklik ve TMSF'ye verilen yeni yetkilerin etkili olduğu iddia edilmişti.

Bu iddialar üzerine TMSF'den açıklama geldi. 

TMSF tarafından yapılan açıklamada, son günlerde bazı çevrelerce "Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun mahkeme kararı olmadan şirketlere el koyacağına" dair iddiaların kasıtlı olarak gündeme getirildiği belirtilerek kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapıldığı ifade edildi.

"MAHKEME KARARI OLMADAN KAYYUM ATANAMAZ"

Açıklamada, TMSF'nin bir şirkete mahkeme kararı olmadan kayyum olarak atanmasının hukuken mümkün olmadığına dikkat çekilerek, şu ifadeler yer aldı:

"Resmi Gazete'de 4 Şubat'ta yayımlanan 7539 sayılı Kanun’un 7. maddesiyle yapılan düzenlemeye göre, TMSF’nin Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 133. maddesi çerçevesinde kayyum olarak atanması halinde, Bankacılık Kanunu'nda tanımlı mevcut yetkilerini kullanması mümkün hale gelmiştir. Bu düzenleme, şirketlere kayyum atanmasını yeni bir uygulama olarak getirmemektedir. CMK'ye göre 'kuvvetli şüphe' olması halinde kanunlar çerçevesinde kayyım ataması yapılabilmektedir."

TMSF’nin Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen suçlardan kaynaklı malvarlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt ve silah sağlama ile Terörizmin Finansmanı Kanunu’nda tanımlanan suçlara ilişkin kuvvetli şüphe bulunması durumunda, mahkeme tarafından CMK’nin 133. ve 128. maddeleri gereğince kayyum olarak atanabileceği vurgulandı.

TÜSİAD YİK Başkanı hakkında soruşturma başlatıldı TÜSİAD YİK Başkanı hakkında soruşturma başlatıldı

"BELEDİYELERE KAYYUM ATANMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Açıklamada, TMSF’nin mahkeme kararı olmadan suça karışmamış şirketlere kayyum atanmasının mümkün olmadığı ve hukuken belediyelere kayyum olarak atanmasının da söz konusu olamayacağı belirtildi.

Kanunda TMSF'ye daha önce görülmemiş yeni yetkiler verilmediğinin altı çizilerek, "Özetle, yapılan son düzenlemeyle TMSF'nin kayyum olarak görevlendirildiği şirketlerin daha etkin bir şekilde yönetilebilmesi amacıyla, Bankacılık Kanunu'nda mevcut olan yetkilerinin 5 yıl süreyle kullanılabilmesine imkan sağlanmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Haber Merkezi