Hazine ve Maliye Bakanlığı, motokurye ve bahşiş alanların sektörden gelen taleplerini dikkate alarak önemli bir karar verdi. Bahşiş ve motokurye gelirlerine yeni vergi getirilmeyecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektörden gelen talepler doğrultusunda bahşiş gelirleri ve motokurye faaliyetlerinin vergilendirme usulünde değişiklik yapmayı planlıyor. AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgilere göre, hazırlanan vergi paketi kapsamında bu alanlarda yeni vergi ihdası yapılmayacak.

SEKTÖR TALEPLERİNE OLUMLU YANIT

Vergilendirmede kolaylık isteyen sektörlerin talepleri değerlendirilerek, bahşiş gelirleri ve motokurye faaliyetlerinden elde edilen gelirlere yeni vergi ihdas edilmeden vergilendirme usulünün kolaylaştırılması amacıyla çalışma yapıldı.

BAHŞİŞ GELİRLERİ İÇİN KOLAYLIK

Bahşişler KDV'ye tabi olduğu için sektör temsilcileri bu konuda kolaylık talep etti. Gelir Vergisi Kanunu'na göre, yeme içme hizmeti veren işletmelerde toplanan bahşişlerin çalışanlara dağıtılması durumunda, bu ödemeler ücret matrahına eklenerek gelir vergisine tabi tutuluyor. Müşterilerin banka kartı ve kredi kartı ile bahşiş ödemesi yapması durumunda ise bu ödemeler KDV'ye tabi oluyor.

Bakanlık, dünya örneklerini inceleyerek banka ve kredi kartı ile bahşiş ödemelerinin ödeme belgelerinde ayrı gösterilmesi ve KDV matrahına dahil edilmemesi yönünde bir düzenleme yapmayı planlıyor. Bu düzenleme kapsamında, bahşiş ödemeleri, hizmet bedelinin yüzde 10'unu aşmamak şartıyla ayrı gösterilecek ve bu gelirler çalışanlara dağıtılacak. Asgari ücretin aylık brüt tutarına kadar olan bu ödemeler, sadece yüzde 10 gelir vergisi tevkifatına tabi olacak.

MOTOKURYELER İÇİN BASİT VERGİLEME USULÜ

Motokurye faaliyetlerinden elde edilen kazançların tevkifat usulüyle vergilendirilmesine yönelik basit vergileme usulüne geçilmesi öngörülüyor. Motokuryeler, hizmet sözleşmesi kapsamında bir işverene bağlı olarak çalıştıklarında elde ettikleri gelir ücret olarak vergilendiriliyor. Kendi nam ve hesabına bağımsız olarak çalıştıklarında ise gelirleri ticari kazanç kapsamında değerlendiriliyor ve KDV'ye tabi tutuluyor.

126 bin 112 motokurye, ticari kazanç mükellefi olarak faaliyette bulunuyor. Bakanlık, motokuryeler ve mesleki birliklerden gelen talepler üzerine, defter tutma, belge düzenleme, geçici ve yıllık beyanname verme gibi yükümlülüklerin yerine kolay bir şekilde vergilendirilmeleri için düzenleme yapmayı planlıyor. Ticari kazanç mükellefi olan motokuryelere yapılan ödemelerden belli oranda tevkifat yapılacak ve yıllık gelirleri 3 milyon lirayı aşmaması halinde tevkifat nihai vergi olacak. Bu uygulamaya geçen motokuryeler, defter tutma, belge düzenleme ve beyanname verme yükümlülüklerinden muaf olacak. Ayrıca, bu hizmetler KDV'den de istisna tutulacak.

HANGİ SEKTÖRLER DÜZENLEME KAPSAMINA GİRECEK?

Yeme içme sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ve müşteriye servis hizmeti sunan işletmeler, yeni düzenlemenin kapsamına girecek. Otel ve benzeri konaklama işletmelerinin yeme içme hizmeti sunan birimleri de bu hizmetleri için ayrıca fatura düzenlemek kaydıyla kapsamda olacak. Ayrıca, iş ve sosyal güvenlik mevzuatında da sigorta primi ve kıdem tazminatları açısından destekleyici düzenlemeler yapılacak.

Kaynak: AA