Eski Başkan Beşar Esad'ın düşüşünün ardından Suriye'nin siyasi geleceğini şekillendirmeyi amaçlayan uzun zamandır beklenen ulusal diyalog konferansı, pazartesi günü başlayacak.
Toplantının ana oturumu salı günü yapılacak ve katılımcılar, geçiş dönemi adaleti, yeni bir anayasanın yapısı, kurumların reformu ve inşası, kişisel özgürlükler, sivil toplumun rolü ve ülkenin ekonomisi gibi konuları tartışmak için toplantı çalışmaları düzenleyecekler.
Ulusal diyalogun sonucunda, ülkenin yeni liderlerine bağlayıcı olmayan tavsiyeler sunulacak.
TOPLANTI HAKKINDA DETAYLAR
Esad'ın aralık ayında silahlı muhaliflerin ani saldırısıyla düşmesinin hemen ardından ülkenin yeni yetkilileri tarafından vaat edilen konferansın planları, son ana kadar belirsizliğini korudu. Konferansın tarihi, başlamasından bir gün önce, pazar günü açıklandı.
Bu açıklamadan iki gün önce, ulusal diyaloğu organize eden komitenin sözcüsü Hassan al-Daghim konferansın tarihinin henüz belirlenmediğini ve zamanlamanın "vatandaşlar tarafından tartışmaya açık" olduğunu söylemişti. Katılımcı sayısının da henüz belirlenmediğini ve 400 ile 1.000 arasında değişebileceğini belirtmişti.
Pazartesi günü itibarıyla nihai katılımcı sayısının ne olacağı ve davet edilenlerin nasıl seçildiği belli değildi.
Komite, devlet haber ajansı SANA'nın bildirdiğine göre, konferans öncesinde Suriye'nin çeşitli illerinde 4.000 kişinin katıldığı 30'dan fazla toplantı düzenlediğini ve bu toplantıların "Suriye toplumunun çeşitli bileşenlerinin temsilini sağlamak" amacıyla yapıldığını açıkladı.
Katılımcılar; geçici bir anayasal bildiri, ekonomik plan, devlet sektörlerinin yeniden yapılandırılması, vatandaşların kurumların yönetimine katılımı ve güvenlik ile istikrarın artırılması çağrısında bulundular.
SURİYE'DE KURULAN GEÇİCİ YÖNETİM
Esad'ın devrilmesinin ardından, Suriye'de şu an kontrolü elinde bulunduran ana grup olan "Hayat Tahrir el-Şam" (HTŞ), çoğunlukla kuzeybatı Suriye'yi yöneten "kurtuluş hükümeti" üyelerinden oluşan geçici bir yönetim kurdu.
O dönemde, Mart ayına kadar kapsayıcı bir süreçle yeni bir hükümetin oluşturulacağı açıklanmıştı. Ocak ayında, ülkenin eski silahlı muhalefet gruplarının çoğunun katıldığı bir toplantının ardından eski HTŞ lideri Ahmed Şara, Suriye'nin geçici başkanı olarak atandı.
Toplantılara katılan silahlı gruplar; ülkenin anayasasını, eski ulusal ordusunu, güvenlik hizmetlerini ve resmi siyasi partileri feshetme kararı aldılar.
Silahlı gruplar ayrıca kendilerini feshederek üyelerinin yeni ulusal ordu ve güvenlik güçlerine dahil edilmesini kabul ettiler.
Ancak, kuzeydoğu Suriye'de etkili olan ve ulusal diyaloğa davet edilmeyen terör örgütü Suriye Demokratik Güçleri (SDG) bu toplantılarda yer almadı.