Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Refah Sınır Kapısı'nı bir an için bile kapatmadıklarını ama sınırın Filistin tarafındaki İsrail bombardımanının insani yardımların geçişini engellediğini belirtti.
Mısır'da devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla düzenlenen Gazze'deki gelişmelerin ele alınacağı "Kahire Barış Zirvesi" başladı.
Kahire'nin doğusunda inşa edilen yeni idari başkentte gerçekleştirilen zirvesinin açılış konuşmasını Mısır Cumhurbaşkanı Sisi yaptı.
- "FİLİSTİN MESELESİNDE ÇÖZÜM, BÜTÜN BİR HALKIN BAŞKA BÖLGELERE SÜRÜKLENMESİ DEĞİLDİR"
Filistin meselesinde çözümün göç olmadığını belirten Sisi, "Çözüm, bütün bir halkın başka bölgelere sürüklenmesi değildir. Bilakis tek çözüm, adalettir. Filistinlilerin, kendi topraklarında, yeryüzündeki diğer halklar gibi geleceklerini belirleyebilecekleri, onurlu ve güvenli bir şekilde bağımsız devletlerinde yaşamalarıdır." ifadelerini kullandı.
Sisi, yardımların Gazze'ye girişi için Birleşmiş Milletler (BM) ile koordineli olarak Refah Sınır Kapısı'nın "sürekli" açık kalması konusunda ABD Başkanı Joe Biden ile anlaştığını dile getirerek, "Refah Sınır Kapısı'nı bir an için bile kapatmadık ama sınırın Filistin tarafındaki İsrail bombardımanı insani yardımların geçişini engelledi." dedi.
Filistin meselesinin Mısır pahasına tasfiye edilmesinin asla gerçekleşmeyeceğini vurgulayan Sisi, Gazze Şeridi'nde yaşananlar ve zorla yerinden edilme girişimlerine karşı uluslararası sessizliği kınadı.
- ÜRDÜN KRALI 2.ABDULLAH: "GAZZE'YE KARŞI SAVAŞ DERHAL DURMALI"
Zirvede konuşan Ürdün Kralı 2. Abdullah ise Gazze'ye yönelik saldırıların derhal durması gerektiğini söyledi.
Kral 2. Abdullah, şunları kaydetti: "Önceliklerimiz açık ve acil. Öncelikle, Gazze'ye karşı savaş derhal durmalı. Sivillerin korunması ve sivillerin hedef alınmaması konusunda ortak değerler ve insan hakları hukuku doğrultusunda ortak bir tutum takınılmalı, aksi halde bunu bir kesime uyguladığımızda bu değerler tüm anlamını kaybeder."
Ürdün Kralı, Gazze Şeridi'ne sürekli ve kesintisiz bir şekilde insani yardım, yakıt, gıda ve ilaç ulaştırılması gerektiğini vurguladı.
Gazze'den Filistinlilerin zorla göç ettirilmesi konusuna da değinen Kral 2. Abdullah, Filistinlilerin iç ve dış göçe zorlanmasını kesinlikle reddettiklerini belirterek, "Bu uluslararası hukuka göre bir savaş suçudur ve hepimizin kırmızı çizgisidir." dedi.
Ürdün Kralı 2. Abdullah, şu ifadeleri kullandı: "Gazze'de devam eden acımasızca bombardımanı, yardıma muhtaç ve mahsur kalmış insanlara kolektif cezalandırmayı konuşuyoruz. Bu açıkça insan haklarının ihlalidir ve savaş suçudur."
'YARDIMLARIN GEÇİŞİ TEK SEFERLİK OLMAMALI'
Birleşmiş Milletler'in insani işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı ve acil yardım koordinatörü Martin Griffiths yardım sevkiyatıyla ilgili bir açıklama yaparak, "Gazze'deki insani durumun felaket boyutlarına ulaştığını" hatırlattı.
Griffiths, bugünkü sevkiyatın "temel malzemelerin güvenli ve engelsiz bir şekilde sağlanmasına yönelik sürdürülebilir bir çabanın başlangıcı olacağından emin olduğunu" söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly de benzer bir açıklamayla söz konusu yardımın "tek seferlik olmaması gerektiğini" söyledi. İngilitere Dışişleri Bakanı, ülkesinin Gazze'ye insani yardımların sürmesi için çalışmaya devam edeceğini vurguladı.
'ALMANYA, ACILARI HAFİFLETMEYE ÇALIŞIYOR'
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise yardım sevkiyatının başlamasını "memnuniyetle karşıladığını" açıkladı. Sosyal medyadan açıklama yapan Scholz, "İlk insani yardımın Gazze'deki insanlara ulaşmaya başlaması doğru ve önemli. Su, gıda ve ilaca ihtiyaçları var - onları yalnız bırakmayacağız" ifadelerini kullandı. Almanya Başbakanı, hükümetinin "bu çatışmada yaşanan acıları hafifletmek için tüm kanalları kullanmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.