Market ve kasaplarda satılan etler, hayvanın cinsiyeti, yaşı, kas yapısı ve yağ örtüsüne göre sınıflandırılacak.
Süper et ‘S’ ile, kötü et ‘P’ ile gösterilecek. Yağ oranı 5’e kadar numaralandırılacak. Sınıfına göre ete fiyat uygulanacak.
Vatandaşın tükettiği ete kalitesine göre para ödeyeceği dönem yakında başlıyor. Kırmızı ette yapılacak sınıflandırmayla, kaliteli bir et için büyük önem taşıyan kas yapısı en üst derece et ‘S’ (İngilizce super), mükemmel et ‘E’ (İngilizce excellent) ve kötü et ‘P’ (İngilizce poor) ile gösterilecek. Yağ içeriğine göre de 1’den 5’e kadar puanlanacak. En düşük yağlı et 1, çok yağlı olan 5 puan alacak.
AVRUPA ÖRNEK ALINDI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olan kırmızı ette sınıflandırma ve fiyatlandırma uygulamasının, Türkiye’de hayata geçirilmesi amacıyla çalışma başlattıklarını bildirdi. Çelik, bu kapsamda hazırladıkları sığır ve koyun karkaslarının sınıflandırılmasına dair yönetmelik taslaklarını, gelecek günlerde sektörün görüşüne açacaklarını söyledi.
SINIFINA GÖRE FİYAT
Kırmızı ette sınıflandırmaya bağlı fiyatlandırma yapılacağını ifade eden Çelik, “Düzenlemeyle market ve kasaplarda satılan karkas etin etiketlerinde, hayvanın yaşını, cinsiyetini, yağ miktarını ve kas yapısını gösteren bilgiler yer alacak. Böylece vatandaş hangi eti, kaça aldığını bilecek” diye konuştu.
MÜKEMMELSE ‘E’ ÇOK YAĞLIYSA 5
Sektörün görüşüne açılacak taslak yönetmeliklerle karkas etler, hayvanın cinsiyeti, yaşı, kas yapısı (en üst-S, mükemmel-E, çok iyi-U, iyi-R, orta-O, kötü-P) ve yağ örtüsüne (1-düşük, 2-zayıf, 3-ortalama, 4-yüksek, 5-çok yüksek) göre sınıflandırılacak. Yapılan sınıflandırmaya ilişkin etiketlemenin nasıl yapılacağı, kesimhanelerde sınıflandırmayı yapacak kişilerin yeterliliklerine ilişkin kriterlerin de yer aldığı taslakta, bu işlemin uzman sınıflandırıcılar yerine otomatik derecelendirme teknikleri ile yapılması durumunda tekniklerin doğruluğunu gösteren sertifikasyon testlerinin yapılması gibi konu başlıkları da bulunuyor.
Kaynak: Vatan