Dünyanın birçok yerinde çoğu işçi istifa etmek istiyor ama istihdamda yaşanan duraklama ve ekonomideki belirsizlikler nedeniyle sevmedikleri işte sıkışıp kalıyorlar. İşçiler, çok çalışsalar bile ileride emeklerinin karşılığını alamayacaklarına inandıkları için asgari düzeyde 'kovulmayacak kadar' çalışarak 'sessiz istifa' ediyor.

Uzmanlar ise bunu yalnızca işverenin, çalışanlarının isteklerini dinleyerek ve onların katılımlarını yeniden sağlayacak durdurabileceğini söylüyor.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 59'U İŞİNE BAĞLI DEĞİL

BBC Worklife'ın haberine göre, New York'taki İnsan Kaynakları yönetim firması ADP'nin baş ekonomisti Nela Richardson, büyük istifa ve işe alım krizi nedeniyle rol değiştirmenin salya kapma oyununa benzediğini belirterek, "Zamanla, giderek daha fazla iş piyasadan kaldırıldı. Artık işçilerin oturabileceği yer eskisine göre daha az. Çoğu insanın olduğu yerde kalması gerekiyor" diyor.

54543.jpg

Gallup'ta işyeri yönetimi ve refahtan sorumlu baş bilim insanı Jim Harter, "İnsanlar ilham veren bir işte olmadıklarını hissettiklerinde ve başka yerlerdeki fırsatları gördüklerinde, kariyer ihtiyaçlarını muhtemelen başka bir işverenle karşılamaya çalışacaklar" diyor. Ancak mevcut dönemde iş olanağı çok az olduğu için bu işlerin işlerini bırakmak yerine sessizce istifa ettiklerini dile getiriyor. Haziran 2023 Gallup verilerine göre çalışanların çoğu zaten tam olarak bunu yapıyor: Dünya çapındaki 122.416 çalışanın %59'u işe bağlı olmadıklarını söylüyor.

NEDENİ: HAYAT PAHALILIĞI VE VE ÜCRET YETERSİZLİĞİ

Uzmanlar, bunun birçok nedeni olduğunu söylüyor. Hayat pahalılığı ve ücret artışlarının durdurulması nedeniyle çoğu çalışan maaşlarından memnun değil.

Richardson, bir işçinin mevcut işinden memnun olmamasının başlıca nedeninin maaş olduğunu şu sözlerle açıklıyor: 'Aynı verimlilikte çalışmaya devam ediyorsunuz ancak aldığınız maaş artık yetmiyor'

Londra merkezli LinkedIn'in İngiltere Müdürü Ngaire Moyes, iş piyasasında hareketlilik olmadığında insanların 'tatmin oldukları için değil, başka seçenekler olmadığı için aynı yerde kaldıklarını' söylüyor.

54564.jpg

İŞYERLERİ ÇALIŞANLARINA YATIRIM YAPMALI

Gallup'un baş bilim insanı Jim Harter, 'Çoğu insan işinin doğası gereği sessizce istifa ediyor. Bu kişiler minimum düzeyde çalışıyor çünkü işlerinden ilham almıyorlar ve en iyisini yapma fırsatına sahip olmadıklarını hissediyorlar' diyor.

Harter, bir iş yerinin çalışanlarına yatırım yapmamasının çoğu zaman sessiz terke yol açtığını söylüyor.

Halihazırda şirketlerin lehine olan bir iş gücü piyasasında da işverenlerin çalışanlarını elinde tutma konusunda daha az motivasyonu olabilir. İnsanların hoşlanmadıkları bir işte sıkışıp kalmaları, özellikle uzun vadede ruh sağlıkları için zararlı olabiliyor. Sessiz terk de bu duruma yardım etmiyor.

İŞVERENİN SORUMLULUKLARI

Uzmanlar, iş yerlerinin çalışanlarını motive etmek ve sessiz terk sorununun yaygınlaşmasını engellemek konusunda sorumluluğu olduğunu söylüyor. Aksi takdirde giderek daha fazla sayıda çalışan, gerçekten istifa edebilecek duruma gelene kadar minimum seviyede çalışmaya devam edecek.

Harter, yaşam maliyetlerinin artması ve diğer ekonomik stres faktörleri karşısında iş verenlerin çalışanların koşullarını kabul etme ve onları işe daha fazla entegre etme görevine sahip olduğunu söylüyor.