Semazenler, başlarına sağa eğdikten sonra, sol ayak üzerinde dönerek sema yapar. Sema sırasında gözleri yarı açık olarak, ufuk çizgisi yerine geçen sol el baş parmağına bakar. Semazenin dönüş ekseni kafa, kalp ve sol bacağından geçer. Sema yaparken semazenlerin giydiği elbisenin adı ve ne anlama geldiği merak ediliyor. İşte bu konudaki ayrıntılar…

SEMAZENLERİN GİYDİĞİ BEYAZ ELBİSENİN ADI NEDİR?

Semazenlerin giydiği elbiseye “Tennure” denir. Tennure, Mevlevi dervişlerin giydikleri sema töreninin ayrılmaz bir parçası üst tarafı dar, aşağısı geniş, kolsuz bir elbisenin adıdır. Sema tennuresi ve hizmet tennuresi olarak ikiye ayrılmaktadır. Sema tennuresinin beyaz renkte olması kefeni ve ölümü simgeler.

SEMAZENLERİN GİYDİĞİ BEYAZ ELBİSE NE ANLAMA GELİR?

Allah'ın isminin geçtiği esnada kıyafetle tenin bir olduğunu ve ışık saçtığını ifade etmek için 'ten-nur' adını aldığı bir yorum dışında, Arapçada tandır anlamına gelmesi nedeniyle "hamdım, piştim, yandım" sözüne atıfta bulunduğu belirtilir. Tennurenin Arap alfabesindeki lamelif harfinin ters çevrilmiş şekline benzediği bunu giyen kimsenin harfin ortasında yer alan elif harfi gibi göründüğü şeklinde yorumlanır.

Bu durum, ters Lâ, İlla şeklini alır. Allah’tan başka yoktur tapacak -La ilahe illallah sözündeki yok saymayı, anlatan La ile varlığını sabit kılmayı belirten illaya işaret sayılmaktadır.

Sema'ya yeni başlayanlar çarh eğitimi belli bir seviyeye gelmeden sema tennuresini giymeye hakları yoktur. Eskiden ancak izin verilmiş olan terziler dikebilirken günümüzde kalıbını bilen terziler de dikebiliyor. Tennurenin etek kısmının açılması kalıp, kesim ve dikim ile yakından alakalıdır. Geçmişte sadece pamuklu kumaş kullanılırken günümüzde sentetik kumaşlar da kullanılmaktadır. Semazenler tennure eteğinin, yuvarlak, üçlü, sekizli ve dokuzlu olarak açıldığını söylemektedirler. Eteğin tam yuvarlak şeklinde açılmasına sahan kapağı adı da verilir. Üç köşeli olması halinde ise Mevleviler tarafından pir aşkına kendinden geçtiği şeklinde yorumlar da mevcuttur. Tennurenin beline elifnamet denilen bir kuşak bağlanır. Üzerine destegül adında bir yelek giyilir.

Kaynak: istiklal.com.tr