Beyaz Saray'daki kaynaklara dayandırılan haberde, ABD'nin, gelecekte adli suçlamalarla karşı karşıya kalacak Maduro ve hükümetinin üst düzey yetkililerini, siyasi sığınma karşılığında istifa etmeye ikna etmeye çalıştığı öne sürüldü.
Haberde, ABD'nin Maduro ve üst düzey yetkililere, "gelecekte ülkenin adli makamlarınca yargılanmaları durumunda, Venezuela'ya iade edilmeme garantisi" verdiği belirtildi. Bu teklifin, 28 Temmuz'daki devlet başkanlığı seçimlerini kazandığını iddia eden ve sonuçları reddeden muhalefet için bir umut ışığı olduğu ifade edildi.
Geçtiğimiz yıl Katar'ın başkenti Doha'da yapılan gizli görüşmelerde de "Maduro'nun görevi bırakması" konusunun gündeme geldiği, ancak Maduro'nun bu teklifi kabul etmeye yanaşmadığı kaydedildi. Maduro, geçen hafta ABD ile varılan ve Katar'da imzalanan gizli anlaşmaya dair belgeleri sosyal medyada paylaşarak, Biden yönetimiyle yapılan anlaşmanın ayrıntılarını kamuoyuna duyurmuştu. Anlaşmada, muhalefetin seçimlere katılması ve sonuçlara bağlı kalınması halinde ABD'nin Venezuela'ya uyguladığı petrol, bankacılık ve altın sektörlerindeki yaptırımları kaldırmayı taahhüt ettiği belirtilmişti.
Maduro, 9 Ağustos'ta düzenlediği basın toplantısında ABD'ye yönelik, "Venezuela'nın içişlerine karışmayın. Bu sizden tek isteğim." ifadesini kullanarak tepkisini dile getirmişti.
Venezuela'daki Seçimler
Venezuela'da 28 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinde Nicolas Maduro, yüzde 51,20 oy oranıyla üçüncü kez devlet başkanı seçildi. Ancak, seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhalefet, Ulusal Seçim Konseyi verilerinin doğru olmadığını ve seçimlere hile karıştığını öne sürmüştü.