Şam'daki yeni yönetime yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, hükümetin Suriye'nin kuzeydoğusundaki krizi çözmek için PKK'nın Suriye yapılanması olan YPG'nin ana omurgasını oluşturan "Suriye Demokratik Güçleri"ne (SDG) bir teklif sunduğunu bildirildi.
SDG tarafından gerçekleştirilen teklifte, Kürtlerin etnik kimliğe dayalı haklarının tanınması ve yeni anayasaya dahil edilmeleriyle beraber kendilerinin güvenlik ve askeri kurumlara dahil olmalarının önünün açılmasını da içine alıyor.
Kaynaklardan elde edilen bilgiye göre teklifin bununla birlikte yerel konseylere vilayetlerin işlerini yönetmek amacıyla geniş yetkiler sunan merkeze bağlı bir idari sistemi de içerdiğini doğruladı.
Buna karşın aynı kaynaklara göre SDG teklifi kabul etmedi ve kendi koşullarında ısrarcı oldu. SDG'nin istedikleri ise şu şekilde sıralandı:
- Suriye ordusuna entegre bir birlik olarak katılmak.
- Mevcut askeri konuşlanma alanlarını korumak.
- Petrol sahaları ve kuyularından elde edilen gelirden pay almak.
SDG bu tutum ve şartlarını ise, Türkiye'nin kendilerine saldırı düzenlemesinden ve farklı grupların Suriye Savunma Bakanlığı'na entegre olmamasından duyduğu endişeye dayandırıyor.
Suriye yönetimi ise SDG'nin önerilerini kabul etmeyerek ordu içinde özerk bir varlığını kabul etmeyeceğini ve petrol dosyasını siyasi bir pazarlık kartı olarak ele almak istemediğini belirtti.
Arabuluculuk Çalışmaları
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde iktidardaki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Suriye'deki yaşanan krizin çözüme ulaşması için arabuluculuk çabalarına dahil oldu.
Bölgesel yönetimin başkanı Mesrur Barzani Ocak ayında Ankara'yı ziyaret etmesinden sonra da elçisi Abdülhamid Darbandi Kamışlı'da SDG'lilerle bir araya geldi.
Bu çabalar SDG lideri Mazlum Abdi ve Mesud Barzani arasında Ocak ayı içinde Erbil'de yapılan görüşmeyi tertiplemede başarı etti.
Erbil'deki kaynaklardan elde edilen bilgiye göre Barzani'nin Abdi'ye özerklik talebinde bulunmadan siyasi çözüme içinde yer almaası için Suriye Kürt Ulusal Konseyi'yle birlikte anlaşarak Suriye'deki Kürtlerin pozisyonunu birleştirme çağrısında bulunduğu doğrulandı.
Abdi ise Barzani'den Türkiye ile ilişkileri üzerinden özellikle Tişrin Barajı çevresindeki askeri operasyonları durdurmasını ve bu şekilde diyaloğun başlatılması için ilk adımı atmasını istedi.
Erbil, SDG ile Şam yönetimi arasında bir diyaloğa ev sahipliği yapmaya istekli buna karşın Şam bunun SDG ile bir tür siyasi eşitlik anlamına geleceğinden endişe duyarak bu meseleye mesafeli duruyor.
SDG'ye bağlı medya kaynakları da Abdi ile Suriye yönetiminin lideri Ahmed Şara arasında yeni bir görüşme olasılığına işaret etti buna rağmen resmi bir tarih belirtmedi.