Almanya, daha önce Avusturya, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında başlattığı kontrolleri genişletme kararı aldı. Yeni düzenlemeyle, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka sınırları da bu kapsama dahil edildi. Almanya İçişleri Bakanlığı, bu adımın düzensiz göçle mücadele amacıyla atıldığını açıkladı.

 Sınırlarında pasaport kontrolü uygulamaya başlayan Almanya'nın bu kararı, Schengen Bölgesi komşularını kızdırdı. 

GÜNLÜK YAŞAMA ETKİSİ EN AZA İNDİRİLECEK

İçişleri Bakanlığı, sınır kontrollerinin günlük yaşam, ticaret ve seyahat üzerinde mümkün olduğunca az etki yaratması için çalışacaklarını belirtti. Özellikle sınır ötesi iş gücü trafiğinin bu kontrollerden minimum düzeyde etkilenmesi hedefleniyor. Bakanlık ayrıca, seyahat edenlerin kimlik kartı veya pasaport gibi gerekli belgeleri yanlarında bulundurmalarını zorunlu kıldıklarını duyurdu. 

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, söz konusu önlemin "sınır ötesi suçlarla mücadele ve yasadışı göç oranını sınırlama" amacı taşıdığını söyledi.

Ae6U Xmp Mu U Wy Bh M Z4 Oy N Q

AB KOMİSYONUNA BİLDİRİM YAPILDI

Şengen Bölgesi'nde sınır kontrolleri uygulamak isteyen ülkelerin bu durumu Avrupa Birliği Komisyonu'na bildirmesi gerekiyor. Almanya, söz konusu kontrollerin 15 Mart 2025'e kadar süreceğini AB'ye resmi olarak bildirdi.

Şu ana kadar yürütülen kontrollerde 30 bin kişinin ülkeye girişine izin verilmedi ve 1300'den fazla insan kaçakçısı yakalandı. 

3720326 A555C4441410B517Cb2759559358A494

KONTROL EDİLEN ALAN GENİŞLETİLECEK

Alman Meclisi Federal Polis Sorumlusu Uli Grötsch, Deutschlandfunk'a yaptığı açıklamada, mevcut sınır kontrollerinin uygulandığı 2400 kilometrelik alanın 1200 kilometre daha genişletileceğini belirtti. Bu genişleme için ek polis gücüne ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. 

3720326 B09Cde9D6A3B1D845877Cd3E09D4134E

ÜLKELERİN TEPKİSİNİ ÇEKTİ

Almanya’nın sınır kontrollerini genişletme kararı Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve bazı üye ülkelerin tepkisini çekti. Polonya Başbakanı Donald Tusk, bu adımı kabul edilemez olarak nitelendirirken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, düzensiz göçün Şengen Bölgesi’ndeki serbest dolaşımı kısıtlayarak çözülemeyeceğini ifade etti. Avusturya hükümeti ise Almanya’nın sınırdan daha fazla kişiyi geri çevirmesi halinde bu kişileri geri almayacaklarını duyurdu. 

S Z F8Ppon Pk W L P K Ue2Dg W9 QAB'DEN ALMANYA'YA UYARI

AB Komisyonu Sözcüsü Anitta Hipper, AB üyesi ülkelerin Şengen Bölgesi'nde yalnızca istisnai durumlarda sınır kontrolleri uygulayabileceğini belirtti. Komisyon, Almanya'nın bu kararı neden aldığını analiz ettiklerini ve Berlin yönetimiyle temas halinde olduklarını açıkladı.

"SCHENGEN BÖLGESİ'NİN MERKEZİ"

Bu tür önlemlerin AB'de istisna olması amaçlanıyor.

Almanya, Schengen Anlaşması uyarınca 29 üye ülke arasındaki iç sınır kontrollerinin kaldırıldığı ve pasaport kontrollerinin yalnızca dış sınırlarda ve havaalanlarında zorunlu tutulduğu Schengen Bölgesi'nin merkezinde yer alıyor.

Kaynak: AA