Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'na (PCBS) göre, İsrail ile savaşın başladığı yaklaşık 15 aydan bu yana Gazze'nin nüfusu yüzde 6 azaldı Yaklaşık 100.000 Filistinli bölgeyi terk etti ve 55.000'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.
Büro, Filistin Sağlık Bakanlığı'nın rakamlarına dayanarak yarısından fazlası kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 45,500 Filistinlinin savaşın başlamasından bu yana öldürüldüğünü 11,000 Filistinlinin ise kayıp olduğunu söyledi.
Filistin Merkez İstatistik Bürosu (PCBS), savaş sürecinde Gazze nüfusunun yaklaşık 160.000 azalarak 2.1 milyon kişiye düştüğünü bununla birlikte toplam nüfusun %47'sini oluşturan bir milyondan fazla çocuğun 18 yaş altı olduğunu belirtti.
Büro, İsrail’in “Gazze’ye karşı vahşi bir saldırı başlattığını oradaki yaşamın her türünü hedef aldığını; insanları, binaları ve hayati altyapıyı... tüm ailelerin sivil kayıtlardan silindiğini ve büyük insani ve maddi kayıplar yaşandığını” ekledi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, PCBS verilerinin “uydurulmuş, şişirilmiş ve manipüle edilmiş olduğunu, İsrail’i karalamak amacıyla oluşturulduğunu” söyledi.
İsrail, ölüm ve yıkımın boyutları nedeniyle Gazze’de soykırım yapmakla suçlanıyor.
Birleşmiş Milletler’in en yüksek hukuki organı olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), geçen Ocak ayında İsrail’in Filistinlilere karşı soykırım eylemlerini engellemesi gerektiğine hükmetmişken Papa Francis de küresel toplumun İsrail’in Gazze kampanyasının soykırım olup olmadığını incelemesi gerektiğini öne sürmüştü.
İsrail, soykırım suçlamalarını defalarca reddetti ve uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e saldırısının ardından kendini savunma hakkı olduğunu belirtti. Bu saldırı, 1.200 İsrailli’nin ölümüne yol açmış ve mevcut savaşı tetiklemiştir.
Filistin Merkez İstatistik Bürosu (PCBS), Gazze nüfusunun yaklaşık %22’sinin şu anda akut gıda güvensizliği nedeniyle felaket seviyeleriyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. Bu oran, Küresel Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması kriterlerine göre hesaplanmıştır. Bu %22 içinde, beslenme yetersizliği ve yiyecek eksikliği nedeniyle ölüm riski taşıyan yaklaşık 3.500 çocuk bulunmakta.