Son dönemde, "hesabımda sorun var" bahanesiyle gerçekleştirilen IBAN dolandırıcılık vakalarında artış gözlemleniyor. Sosyal medya platformlarını ve illegal kumar veya yöntemlerini kullanarak para aklamak isteyen dolandırıcılar, "hesabımda sorun var" diyerek vatandaşları kandırıyor. Bu şekilde tuzağa düşen kişilerin hesapları üzerinden işlem yapan dolandırıcılar, hesap sahiplerini büyük hukuki sorunlarla karşı karşıya bırakıyor.

"BİLİNMEYEN HESAP NUMARASI TERÖRLE BAĞLANTILI OLABİLİR"

Avukat Suat Altınsoy, banka hesabını kullandıran kişilerin hesaplarının terör kaynaklı olabileceği ve bu nedenle baş şüpheli olarak işlem görebilecekleri konusunda uyarıda bulundu. Altınsoy, "Son dönemde IBAN dolandırıcılığı hızla artmaktadır. Vatandaşların tanımadıkları kişilerle IBAN üzerinden işlem yaparken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Ticari anlamda vergi kaçakçılığı yapmak isteyenler de IBAN üzerinden para transferi istemektedir. Her ne kadar para gönderen kişi doğrudan sorumlu olmasa da, kime para gönderdiğini bilmediği için ciddi sorunlar yaşayabilir. Tanımadığınız bir hesap numarası terörle bağlantılı olabilir. Davada suçsuzluğunuzu ispat etseniz bile sanık olarak yargılanabilirsiniz" dedi.

A W206045 03

"DOLANDIRICILIK SİSTEMİNİN PARÇASI OLUYORSUNUZ"

Avukat Altınsoy, hesap numaralarıyla ilgili ciddi dolandırıcılık olaylarının yaşandığını belirterek, "Özellikle sosyal medyadan çok ucuza alınan ürünlerde, dolandırıcılar 'hesabımda sorun var' diyerek hesaplarınıza para gönderilmesini istiyor. Bu şekilde dolandırıcılık sistemine dahil oluyorsunuz. Şikayet durumunda ise para gönderilen hesap sahibi olarak siz suçlanıyorsunuz. Bu yüzden tanımadığınız kişilerle işlem yaparken çok dikkatli olunmalı ve ticari işlemlerde açıklama kısmına detaylı bilgi yazılmalıdır. Tanımadığınız kişilere IBAN üzerinden işlem yapmaya izin vermemeli veya işlem yapılması gerekiyorsa detaylı açıklama yazılmalıdır" diye konuştu.

A W206045 02

“DOLANDIRICILIKLA KARŞILAŞANLAR YETKİLİLERE BİLGİ VERMELİ”

Avukat Altınsoy, dolandırıcılık olayıyla karşılaşıldığında yapılması gerekenleri şu şekilde açıkladı: "Bir dolandırıcılık olayı ile karşılaşıldığında öncelikle bankayı uyararak işlemi engellemek, ardından kolluk kuvvetlerine ve savcılığa suç duyurusunda bulunmak gerekiyor. 'Bilmiyordum' hukuki açıdan bir mazeret değildir. Bu yüzden dolandırıcılıkla karşılaşan kişilerin derhal bankayı, kolluk kuvvetlerini ve savcılığı bilgilendirmesi gerekir."

Kaynak: İHA