Rusya, Pazar günü yaptığı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın barışçıl bir iktidar devri emri verdikten sonra görevini bıraktığını ve ülkesini terk ettiğini bildirdi. Ancak şu anda nerede olduğunu veya Rus ordusunun Suriye'de kalmayı planlayıp planlamadığını belirtmedi.
Muhalifler, Pazar günü Şam'ın kontrolünü ele geçirerek Esad'ı devirdiklerini ilan ettiler ve 13 yılı aşkın süren iç savaşın ardından Esad ailesinin onlarca yıllık otokratik yönetimine son verdiler.
İki üst düzey ordu yetkilisinin Reuters'e bildirdiğüne göre Esad, Pazar günü erken saatlerde Şam'dan bilinmeyen bir noktaya uçtu. Esad'ın mevcut yeri bilinmiyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "B. Esad ile Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarında silahlı çatışmaya katılan bir dizi taraf arasındaki müzakerelerin sonucunda, başkanlıktan istifa etmeye ve ülkeyi terk etmeye karar verdi. Güç transferinin barışçıl bir şekilde yapılması talimatı verdi" dedi.
"Rusya, bu müzakerelere katılmadı."
Onaylanmamış medya haberlerine göre, Esad, muhaliflerin geçen ay sonlarında Halep'e ulaşmasının ardından Moskova'yı ziyaret etmiş, sonra Suriye'ye dönmüştü. Kremlin, o dönemde konu hakkında yorum yapmayı reddetti.
Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana Orta Doğu'daki en büyük müdahalesini 2015'te Esad'ı desteklemek için gerçekleştiren Rusya, geniş bölgedeki jeopolitik gücünü ve Suriye'deki iki stratejik öneme sahip askeri üssünü korumak için pozisyonunu kurtarmaya çalışıyor.
Kremlin Pazar günü, seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna ile ilgili derhal görüşmeler yapılması çağrısına yanıt olarak gazetecilerle bir telefon konferansı düzenledi ancak Suriye'deki gelişmeler hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı. Bu konuda duruşlarının Dışişleri Bakanlığı açıklamasında belirtildiğini söyledi.
Bakanlık açıklamasında, Rusya'nın Suriye'deki iki askeri üssünün yüksek alarm durumuna alındığı, ancak onlara yönelik hemen bir tehlikenin olmadığı ifade edildi.
Bakanlık "Şu anda güvenliklerine yönelik ciddi bir tehdit yok" dedi.
Rusya, Suriye'nin Lazkiye ilindeki Hmeimim hava üssünü işletiyor ve son günler de muhaliflere yönelik hava saldırıları düzenlemek için kullanmıştı. Rusya'nın ayrıca Tartus'ta bir deniz üssü bulunuyor.
Tartus tesisi, Rusya'nın Akdeniz'deki tek onarım ve ikmal merkezi olup Moskova, Suriye'yi askeri müteahhitlerini Afrika'ya uçurmak için bir geçiş noktası olarak kullanıyor.
Batılı askeri analistlere göre, Tartus'un kaybı özellikle Rusya'nın Orta Doğu, Akdeniz ve Afrika'da güç projeksiyonunu ciddi şekilde zayıflatacak.
Rusya Savunma Bakanlığı'na yakın savaş blog yazarları, Rus yetkililerinin resmi açıklamalarına bakılmaksızın üslerin şimdi tehlikeli bir şekilde savunmasız olduğunu uyarıyor.
Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki gelişmelerden endişe duyduklarını belirtti.
Açıklamada "Tüm tarafları şiddet kullanmaktan kaçınmaya ve yönetimle ilgili tüm meseleleri siyasi yollarla çözmeye çağırıyoruz" denildi.
"Bu bağlamda, Rusya Federasyonu, Suriye muhalefetinin tüm gruplarıyla iletişim halindedir."
Ayrıca, Suriye'deki Rus vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını, Cuma günü Rusya Büyükelçiliği'nin bu vatandaşlara ülkeyi terk etmeleri tavsiyesinde bulunduğunu belirttiler. Rusya'nın Şam Büyükelçiliği, Pazar günü devlet haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, personelinin "iyi" olduğunu bildirdi.