Wall Street Journal gazetesine göre, terk edilmiş ofiste kaygı giderici ilaçlar ve yere saçılmış belgeler bulundu. Ayrıca, masasında bir Rus askeri tarihi kitabı, kuzeydoğu Suriye’nin haritası ve kendisine ait bir biyografi yer aldı.

Esed’in masasının üstünde işgal altındaki Golan Tepeleri’nin haritası, kendisi ve eşi Esma Esed'in fotoğrafları, ayrıca babası Hafız Esed’in portreleri de bulundu. Sarayı gezen Suriyeliler, bu fotoğrafları yırtarak Esed rejiminin çöküşünü simgeledi.

Esed’in masasının üstünde işgal altındaki Golan Tepeleri’nin haritası, kendisi ve eşi Esma Esed'in fotoğrafları, ayrıca babası Hafız Esed’in portreleri de bulundu.

YARIM KALMIŞ KAHVE VE SİNİRLİ BİR ESED

New York Times, saraydaki bir masada yarım kalmış bir fincan kahve, çok sayıda sigara izmariti, kaygı giderici ilaçlar ve bir televizyon kumandası olduğunu aktardı. Gazete, bu görüntülerin, Esed’in sinirli bir şekilde sigara içerken televizyon karşısında muhaliflerin ilerleyişini izlediğini düşündürdüğünü belirtti.

Başkanlık sarayının geniş koridorlarında hala kırmızı halılar serili duruyor. Gösterişli salonlar ise pahalı Şam işi mobilyalar ve devasa avizelerle dolu.

BUSEYNA ŞABAN’IN ÖZEL BANYOSU

Gazeteye göre, sarayda Esed ailesine uzun yıllar danışmanlık yapan Buseyna Şaban’a ait özel bir banyo da yer alıyor. Bir masanın üzerinde ise Şaban’ın 70. doğum günü kutlamalarına ait çerçeveli fotoğraflar bulundu.

1983 tarihli bir Time dergisi kapağı da sarayda yer alıyordu. Bu kapakta Hafız Esed, "Suriye: ABD ile Çatışma ve Daha Büyük Bir Rol Arayışı" başlığıyla yer almıştı.

Gazeteye göre, sarayda Esed ailesine uzun yıllar danışmanlık yapan Buseyna Şaban’a ait özel bir banyo da yer alıyor.

YERALTI ODALARI VE SAVUNMA BAKANLIĞI TOPLANTI ALANLARI

Başkanlık sarayı, biri yer üstünde diğeri yer altında olmak üzere iki ayrı kabine toplantı odasına sahip. Yer altındaki odanın, Esed’in son günlerindeki güvenlik tehditlerine karşı kullanılması için inşa edildiği düşünülüyor.

Sarayın yerin üç kat altındaki odalarında, Savunma Bakanı ve diğer askeri liderlere ayrılmış yerleri gösteren pirinç plakalar bulundu. Bu odalarda Esed, "Başkomutan" unvanıyla anılıyordu.

Yaklaşık 95 kilometrekare büyüklüğündeki başkanlık sarayı, 1539 kilometrekarelik, özel bir hastane ve Cumhuriyet Muhafızları merkezini de içeren geniş bir güvenlik kompleksi içinde yer alıyordu. Saray, Japon mimar Kenzo Tange tarafından tasarlandı ve 1990 yılında Hafız Esed döneminde tamamlandı.

Esed'i deviren HTŞ lideri Colani, 'Af yok' dedi Esed'i deviren HTŞ lideri Colani, 'Af yok' dedi

Son dört gün içinde Suriyeliler, Esed ve eşi Esma’ya ait Şam ve Lazkiye’deki tüm saraylara girdi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Esed ailesinin lüks yaşamı gözler önüne serildi. Halk, Esed ailesinin refah içinde yaşarken Suriyelilerin giderek yoksullaştığını vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ