İslam

Regaip Kandili ne zaman? Regaip Kandili'nde nasıl ibadet edilir?

İslam âleminde mübarek üç ayların müjdecisi olarak kabul edilen Regaip Kandili, rahmet, mağfiret ve bereket dolu gecelerden biridir. Peki 2025 yılı Regaip Kandili ne zaman? Regaip Kandili'nde nasıl ibadet edilir?

Abone Ol

Mübarek Regaip Kandili için sayılı günler kaldı. Üç ayların müjdecisi olan, Allah’ın kullarına lütuf ve ihsanlarının bolca verildiği, manevi arınma ve ibadetle geçirilmesi tavsiye edilen bir fırsat olan Regaip Kandili ne zaman?  Regaip Kandili'nde nasıl ibadet edilir? gibi sorular sıkça sorulmaya başlandı. 

REGAİP KANDİLİ NEDİR, BU GECE NE OLMUŞTUR?

Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Recep ayının, Müslümanlar arasında kutsal kabul edilen ilk cuma gecesi Regaib Kandilidir. Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Diğer bir ifadeyle bu ümit ve inançla Yüce Allah’a ibadet edilir.

REGAİP NEDİR, REGAİP KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?

Regaip Kandili, kelime anlamı itibarıyla "rağbet edilen" ve "hibe edilen," yani çeşitli hediyelerin sunulduğu anlamını taşır. Aynı zamanda "Regaip," kendisine rağbet gösterilen, arzulanıp talep edilen, bol ve bereketli bağış anlamlarını barındıran “ragibe” kelimesinin çoğuludur. Bu özel gece, yüce Allah’ın rahmet, mağfiret ve nimetlerinin diğer zamanlara kıyasla daha fazla tezahür ettiği, samimi bir kalple Allah’a yönelenlerin bağışlanmayı umduğu bir gece olarak nitelendirilmiştir. Müminlerin gönülden temennilerde bulunduğu bu anlam yüklü geceye, bu nedenle "Regaib" adı verilmiştir.

REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN?

Üç Ayların ilk kandili olan Regaip Kandili tarihi, yeni yıla girilirken Diyanet takvimi aracılığıyla pek çok Müslümanın gündeminde yer alıyor.  Peki, Regaip Kandili 2025 ne zaman? Hicri takvime göre Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece ihya edilen Regaip Kandili 2025 yılında 2 Ocak Perşembe gününe denk geliyor.

REGAİP KANDİLİNDE NASIL İADET EDİLMELİ, NELER YAPILMALI?

– Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

– Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

– Tefekkürde bulunulmalı, "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı

– Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

– Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

– Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

– Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

– Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.

-Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.