Öğretmene karşı işlenen suçlarda cezaların artırılmasını öngören Öğretmenlik Meslek Kanunu TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, öğretmenlere yönelik şiddet olaylarında cezaları artırmayı ve öğretmen adaylarına mesleğe hazırlık eğitimi verilmesi için Milli Eğitim Akademisi kurulmasını öngören teklifi açıkladı.

Güler, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 39 maddeden oluşan teklife ilişkin bilgi verdi. Milli Eğitim Bakanlığının Türkiye'nin en büyük kamu kurumlarından biri olduğunu belirten Güler, yasa teklifinin temel amacının nitelikli eğitim için nitelikli öğretmen yetiştirmek olduğunu ifade etti.

- Milli Eğitim Akademisi Kurulması: Öğretmen adaylarının yükseköğretim programını tamamlamalarının ardından Milli Eğitim Akademisi aracılığıyla mesleğe hazırlık eğitimi almaları planlanıyor.
- Eğitim Süresi: Akademide verilecek eğitimler 3 veya 4 dönemlik olacak, teorik ve uygulamalı dersler yoluyla öğretmen adaylarının en iyi şekilde yetiştirilmesi hedefleniyor.

Güler, kanun teklifinde eğitim çalışanlarına yönelik şiddet ile ilgili yaptırımların da yer aldığını belirtti:
- Cezaların Artırılması: Öğretmene karşı işlenen suçlarda cezaların yarı oranında artırılması öngörülüyor.
- Hapis Cezasının Ertelenmesi: 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 51'inci maddesinde düzenlenen hapis cezasının ertelenmesi hükümlerinin uygulanmaması teklifte yer alıyor.

Milli Eğitim Akademisi'nde eğitim alan öğretmenlerin mali ve sosyal haklarına ilişkin bilgiler paylaşan Güler:
- Ödeme: Öğretmen adaylarına, eğitim faaliyetleri hazırlık dönemi içerisinde, her ay belirli bir ödeme yapılacak.
- Eğitim Süresi: Hazırlık eğitimi her bir dönem 10-14 hafta olmak üzere 4 dönemlik bir süreyi kapsıyor. Üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmen adayları için bu süre 3 dönem olarak uygulanabilecek.

Güler, öğretmenlik mesleğinin üç kariyer basamağına ayrıldığını anlattı:
- Yazılı Sınav Kaldırıldı: Kariyer basamaklarında ilerlemede yazılı sınav kaldırıldı.
- Uzman ve Başöğretmenlik: Uzman öğretmenlik için en az 10 yıl öğretmenlik, başöğretmenlik için en az 10 yıl uzman öğretmenlik şartı getirildi. Görevde bulunan öğretmenler, 20 yıllık çalışma süresini tamamladıklarında doğrudan başöğretmen unvanı için başvurabilecekler.

Yeni kanun teklifi, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini desteklemeyi ve eğitim sisteminin kalitesini artırmayı amaçlıyor.

Kaynak: istiklal.com.tr