Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olarak katılan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin sorlara cevap verdi. 

Yeni müfredata ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Tekin, "Bilgiyi beceriye dönüştürecek sistemi getirmemiz gerekiyordu. Bu çalışmalarla Mayıs ayı itibariyle onay süreci tamamlanan müfredatımız var. Bu müfredat her kademenin ilk sınıfında bu yıl uygulanmaya başlanacak. Türkiye Yüzyılı Maarif Modelimiz beceri temelli bir model olarak kurgulanmış model." ifadelerini kullandı.

Öğretmen, şube tercihinde merkezi yerleştirme yapılacağını söyleyen Bakan Tekin, "Çocuklarımızın artık 1. ve 5. sınıfa kayıt olduklarında öğretmen, şube tercihi konusunda okul müdürlerimizin zor durumda kalmasını önleyecek merkezi yerleştirmeyi yapacağız" dedi.

Bakan Tekin'in açıklamlarından satırbaşları...

Bugün sadece uyum sınıfları değil öğretmenlerimizin semineri başladı. Tüm öğretmenlerimiz işlerine başladı.

17 milyon öğrencimiz şu an okullara kayıtlı. Milli Eğitim'de 1 milyon 24 bin öğretmen var. İdareci sayımız 107 bin 633. Aynı zamanda toplam 60 bin 600 resmi okulumuz var 2447 resmi kurum var. Bizim kontrolümüzde 27 bin özel okul var. 22546 muhtelif kursumuz var. 1254630 öğretmen özel ve resmi okullarda eğitim öğretim yapıyor. Devasa bir yapı...

Toplum olarak eğitime önem veren bir toplumuz. Velilerimiz eğitim öğretim sürecini yakından takip ediyor. Dinamik şekilde yürüyen bir süreç. Herkesin kendine tarz önermeleri var. Hepsi farklı bir zenginlik. Bu zenginlikten faydalanmaya çaba ediyoruz.

MÜFREDATIN AMACI BİLGİYİ BECERİYE DÖNÜŞTÜRMEK

Yeni müfredat gündemde. Dünyada bilgiye ulaşmakla ilgili süreç değiştikçe müfredat da değişiyor. Bizim kuşağımız bilgiye erişmek için okul kitabı, bunda yoksa kütüphanelerde günlerimizi harcıyorduk. Şimdi çocuklarımızın bilgiye erişimi inanılmaz kolaylıklar var. Çocuklar okulda aldığı bilgi ile tatmin olmuyor. Farklı imkanlarla her bilgiye erişebiliyor. Bu gelişmelerle eğitim öğretim mantığı bilgi vermekten bilgiyi beceriye dönüştürmeye odaklanmakta. Bakanlığımız çalışma başlattı; uluslararası veriler de gözetildi. Kazanım ve bilgiyi sunma odaklı olma noktasında eleştiriler vardı. Bilgiyi beceriye dönüştürecek sistemi getirmemiz gerekiyordu. Bu çalışmalarla Mayıs ayı itibariyle onay süreci tamamlanan müfredatımız var. Bu müfredat her kademenin ilk sınıfında bu yıl uygulanmaya başlanacak. Sistemi önemli bir revizyona tabii tuttuk. Hepsini aynı anda yapmak kayıplar doğurabilirdi. Bu sebeple kademeli geçişi planladık. Türkiye Yüzyılı Maarif Modelimiz beceri temelli bir model olarak kurgulanmış model.

Müfredatımız ağır olmakla eleştiriliyordu. Çocukların üzerindeki bu yükü hafifletmek istedik. Sadeleştirmeyi de yaptık. Yüzde 35 bandında müfredatımız hafifledi.

"AF GÜNDEMİMİZDE YOK"

Hala 'bakanlık af yapar' beklentisiyle devamsızlık yapan öğrenciler olduğunu düşünüyorum. Devamsızlık ve sınıf tekrarıyla ilgili bir af gündemimizde yok. Mesleki ve teknik eğitim liseleri bünyesinde ortaokullar açmaya başlıyoruz. Nitelikli iş gücü yetişmesi açısından sektörle beraber ciddi adımlar atıyoruz.

DEPREM BÖLGESİNDE SON DURUM

Tekrar bütün milletimize başsağlığı diliyorum. Büyük bir felaket atlattık. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla çalışmalarımız başlamıştı. Biz de devam ettirdik. Şu anda bakanlık merkez teşkilatında öncelikle yıkılan dersliklerin inşaatı konusunda bir koordinasyon merkezi oluşturduk.

Cumhurbaşkanımızın talimatı, 6 Şubat öncesinden fazla derslik sayına ulaşmamızdı. Önümüzdeki hafta son durum değerlendirmemizde ben size bir iki rakam vereyim. Bunlar önemli rakamlar benim açımdan.

Bu 11 ilimizde toplam 9 bin 935 derslik kullanılamayacak durumda. Hafif hasarlı ve onarımlarla devam edecek olanları hemen hemen tamamladık. 9 bin 935 dersliğin yerine 19 bin 894 derslik inşa edilecek. 6 Şubat'taki derslik sayısının yüzde 10 üstüne çıktık.

9 Eylül sabahı itibarıyla inşallah 11 ilin tamamında eğitim öğretim süreci hiçbir sıkıntı olmadan başlamış olacak.

KAYIT ÜCRETLERİ KONUSUNDA EK TEDBİRLER ALINACAK MI?

Önce şunu netleştirelim. Biz zorunlu çağına giren bütün öğrenciler için eğitim öğretim planlaması yapıyoruz. Evini en yakın okula öğrencinin kaydını otomatik olarak yapıyoruz. Sınavla yerleşen okullara da çocuklarımız puan üstünlüğüne göre kayıt yapılıyor.

Kimsenin kayıt ücreti alabilecek bir inisiyatifi yetkisi yok. Ben okul müdürlerimin zan altında bulunmasını istemem. Çocuklarımızın artık birinci ve beşinci sınıfa kayıtlarında okul müdürlerimizin zor duruma düşmesini engellemek için merkezi kayıt sistemini hayata geçirdik. 

Okul müdürlerimize 'benim çocuğumu illa şu öğretmene yazdırın veya şu şubeye çocuğumu yazdırmak istiyorum' gibi ısrarın anlamı yok çünkü okul müdürlerimizin inisiyatifi yok.

ÖZEL OKULLARA DENETİM

Kitap fiyatlarıyla ilgili denetimde sıkıntılı fiyat politikası belirleyen özel okullara yaptırım uyguluyoruz. Asgari ücretin 10 katı, 20 katı, üçüncüsünde de kapatma var. Özel okullarda Talim Terbiye Kurulu Başkanlığımızın onayladığı kitapları zorunlu hale getirdik. Ders kitaplarını okullara göndermiş olacağız, ilave kitaba ihtiyaç yok.

"1. VE 5. SINIFA KAYITLARDA ÖĞRETMEN VE ŞUBE TERCİHİNDE MERKEZİ YERLEŞTİRME YAPILACAK"

Çocukların artık 1. ve 5. sınıfa kayıt olduklarında öğretmen, şube tercihi konusunda okul müdürlerini zor durumda kalmasını önleyecek merkezi yerleştirmenin yapacağını belirten Tekin, "Okul müdürlerimize 'benim çocuğumu illa şu öğretmene yazdırın veya şu şubeye çocuğumu yazdırmak istiyorum' gibi ısrarın anlamı yok çünkü okul müdürlerimizin inisiyatifi yok." şeklinde konuştu.

"ÖĞRETMEN ATAMASINI DANIŞTAY KARARINDAN SONRA YAPACAĞIZ"

20 bin öğretmen atama sürecine dair de açıklama yapan Bakn Tekin “Danıştay kararından sonra öğretmen adayı arkadaşlarımızın mülakat sonuçlarını açıklayıp atamalarını yapacağız." İfadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ