Mazot gübre desteği şubat ayı itibariyle gündeme geldi. Üretime destek veren ve bu desteklerden yararlanan milyonlarca çiftçi de mazot ve gübre desteğinin ödeme takvimiyle ilgili detayların paylaşılıp paylaşılmadığını öğrenmek istiyor. Peki “Mazot gübre desteği ne zaman yatacak 2025? Çiftçi desteği ne kadar 2025?” İşte merak edilen ayrıntılar…
MAZOT GÜBRE DESTEĞİ NE ZAMAN YATACAK 2025?
Mazot ve gübre desteği için Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan gelecek haberler merakla takip ediliyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 14 Şubat tarihinde tarımsal destekleme ödemelerine dair: “Üretime değer veriyor, çiftçimizi destekliyoruz. 2 milyar 164 milyon 322 bin TL tarımsal destekleme ödemesini çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun" demişti.
Bu açıklamanın ardından çiftçiler sık sık mazot gübre destek ödemelerinin yatıp yatmadığını sorgulamaya başladı. Ancak mazot gübre desteği olarak da bilinen temel destek ödeme tarihi hakkında henüz bir açıklamada bulunulmadı.
Destekleme ödemesi ilişkin detayları araştırılan için işte ödemeler şu şekildedir;
- Hububat Desteği kapsamında 1 milyar 997 milyon 350 bin TL ödeniyor
- Lisanslı Depoculuk Desteği kapsamında 94 milyon 29 bin TL ödeniyor
- Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteği kapsamında 72 milyon 943 bin TL ödeniyor
- Aynı zamanda hububat desteği de Aksaray, Eskişehir, Bursa, Muş, Ağrı, Denizli, Manisa, Mersin, Giresun, Kastamonu, Bingöl, Trabzon, Isparta illerinde buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ürünleri için ödeme yapılacaktır.
2025 TARIM VE GÜBRE DESTEĞİ KALDIRILDI MI?
Mazot gübre desteğinin kaldırıldığına dair bazı iddialar ortaya atılmıştı. Bu iddiaların ardından resmi açıklama geldi. Yapılan açıklamada: "Mazot ve gübre desteğinin kalktığı ve üreticilerimizin prim desteği olarak ifade ettiği fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağı bazı basın yayın organlarınca iddia edilmiştir. Bu tamamen asılsızdır. İlk olarak; mazot ve gübre desteği kalkmamıştır. Yeni dönemde bunun tanımlaması, temel girdi maliyetleri yani mazot ve gübre esas alınarak belirlenen temel destek olarak revize edilmiştir” denildi.
2025 ÇİFTÇİ DESTEĞİ NE KADAR?
Çiftçi desteği ilk defa 2025-2027 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturuldu. İşte programa dair ayrıntılar: Temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50'si ve gübre maliyetinin ise yüzde 25'i karşılanacak. İkinci kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 lira, üçüncü kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler dekara 366 lira, dördüncü kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçiler dekara 549 TL ödenecek.
Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlı üretim kapsamında yer alan ürünler listesine alındı. Ayrıca Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli illerde yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının yüzde 50'si kadar ilave planlı üretim desteği verilecek. Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği kapsamında 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı dekarda 2 bin 550 liradan yüzde 50 artırılarak 3 bin 825 liraya, açıkta paket destek tutarı dekara 870 liradan 1305 lira olduğu belirtildi. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği, bu sisteme dahil işletmeler için yüzde 50 artırılarak 1500 liraya çıkarıldı. Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği yüzde 104 artırılarak 294 bin liraya çıkarıldı.