Ataşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'ne bağlı Veteriner Hekim Senem Aksoy Kaman, kurbanlık seçimi konusunda vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla önemli bilgiler paylaştı. Kaman, kurban edilecek hayvanların sağlık ve ibadete uygunluğu açısından sorgulanması gereken püf noktalara dikkat çekti. Özellikle, kurbanlık hayvanların yaş faktörünün belirlenmesinde büyük önem taşıdığını vurguladı. Kaman'a göre, kurban edilecek hayvanlar için 1 yaşını tamamlamış koyun ve keçi, 2 yaşını tamamlamış sığır ve manda ile 5 yaşını tamamlamış deve tercih edilmelidir.

Thumbs B C Cc230C33E91C9E8Bf08600E4 Jbpd

YAŞ FAKTÖRÜ OLDUKÇA ÖNEMLİ

Kurbanlık hayvanın belirlenen yaş aralığında (genellikle 1 yaşından büyük) olması gerektiğini belirten Veteriner Hekim Senem Aksoy, “Hayvanlarda yaş tayini yapılırken çiftlik kayıtları ve diş gelişimi gibi faktörlerin dikkatle incelemesi gerekiyor. Örneğin, sığırların iki yaşını tamamladığını anlamak için iki ön kesici süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerin alması gerekiyor” dedi.

64841 1 5Wha

Ancak yaşın yanı sıra, bir hayvanın kurban edilebilmesi için bazı kriterlere de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Aksoy, “Kurbanlık hayvanın sağlıklı, uzuvları tam ve besili bir görünüme sahip olması, ibadetin amaç ve içeriği ile sağlık kurallarına uygunluğu açısından önemlidir” şeklinde açıklamada bulundu.

Vatandaşlar bu hususlara dikkat ederek hem kendileri, hem de toplum sağlığı açısından sağlıklı ve ibadete uygun kurbanlık hayvanları seçebilirler.

Thumbs B C C179F4C6Eae5Ab48Ad501709 Agno

İŞTE DİKKAT EDİLMESİ GERKEN DETAYLAR

Kurbanlık hayvan seçimi yaparken dikkate alınması gereken 9 önemli madde şu şekilde, Bir veya iki boynuzu kökünden kırık olmamalıdır. Kuyruğu kopuk ya da kuyruksuz olmamalıdır. Yürüyemeyecek kadar topal olmamalıdır. Bir veya iki gözü kör olmamalıdır. Kulakları kopuk ya da kesik olmamalıdır. Göz, ağız ve burunda akıntı olmamalıdır. Aşırı zayıf ve gebe olmamalıdır. Gözleri, derisi ve kılları canlı, dişleri sağlam olmalıdır. Ayrıca, kurbanlık hayvanın belgelerinin de eksiksiz olması gerekiyor. Pasaport, Veteriner Sağlık Raporu ve il dışından gelen hayvanlar için Nakil Belgesi gibi belgelerin bulunması önemlidir.

Kaynak: İHA