Zilhicce ayı kısa süre önce başladı. Zilhicce, Hicri takvime göre yılın 12. ve sonuncu ayı olmakla beraber fazileti çok yüksek olan aylardan biri kabul edilir. Zilhicce ayı, İslam'ın beş şartından biri olan hac ibadetinin yapıldığı, iki bayramdan biri olan Kurban Bayramı'nın kutlandığı ay olarak kabul edilir. Kurban Bayramı’na sayılı günler kala teşrik tekbiri araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Peki“Diyanet’e göre teşrik tekbiri nasıl yapılır? Kurban Bayramı tekbirleri ne zaman başlıyor 2024? ” İşte bu konuda sorulan soruların yanıtları…
KURBAN BAYRAMI TEKBİRLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR 2024? KURBAN BAYRAMI TEŞRİK TEKBİRLERİ NASIL YAPILIR?
Kurban Bayramı teşrik tekbirleri gündemde yer alıyor. Bayramda tekbir çekmek isteyen kişiler, bu konuya dair ayrıntılı bilgi almak istiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre;
“Teşrik” Arapçada etleri doğrayıp kurutmak anlamına gelir. Çok önceden bayramın birinci günü kesilen kurbanların etleri, bayramın 2., 3. ve 4. günlerinde güneşte kuruması için açık bir şeilde bırakılırdı.
Kurban Bayramı bu yıl 16 Haziran- 19 Haziran tarihleri arasında idrak edilecek. Teşrik tekbiri de arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadara okunabilir. İkindi namazı dahil farz namazlardan sonra toplam 23 defa “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd” cümlesini söylemeye “teşrik tekbiri” denir.
TEŞRİK TEKBİRİNİN DİNEN HÜKMÜ NEDİR?
Teşrik tekbirlerinin dinen hükmü merak edilmeketdir. Hz. Peygamber’in (s.a.s.), Kurban Bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivâyetler bulunur (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 3/438-440 [6273-6278] Dârekutnî, es-Sünen, 2/390-391 [1735-1737]).
Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farz namazın ardından teşrik tekbiri getirilir, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri durumunda ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmediği zaman tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, 2/43-44; İbnü’l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/80-82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, 1/484).
ZİLHİCCE AYINDA YAPILACAK ZİKİRLER HANGİLERİDİR?
Zilhicce ayı içerisinde bazı zikirlerde yapılır. Ayrıca sürekli olarak tövbe edilerek, günahlardan da arınır. Zilhicce ayından yapılbilecek olan zikirler ise şu şekilde listelenebilir;
- Allahu Ekber
- Elhamdulillah
- Estağfurullah
- Subhanallah
- Fatiha Suresi
- Ayetel Kürsi
- İnşirah Suresi
- La İlahe İllallah
- Subhanallahi ve niğmel vekil
- Bismillahirrahmanirrahim
- Felak Suresi
- Nas Suressi
- Allah cc
- Salavat