Köy okulları hayat buldu
Duvarların yüzü güldü… Bayrak yerini buldu… Öğrenci evine girdi… Soba odunla, içimiz iyilikle ısındı.
Geçtiğimiz hafta sonu İstanbul Haliç Üniversitesi Gönüllülük Kulübüyle tanıştım. Öyle uzaktan uzağa değil bizatihi görerek, hissederek tanıdım. İyilikten bahsederiz, güzellikler görürüz bu kadarı da mı olur deriz, işte o kadarını gördüm. Maddi desteğe, manevi huzura ihtiyacı olanlar; maddi destek manevi huzur veriyorlardı. Yani öğrenci, öğrencinin halinden anlıyordu. Belki de herkes geçmişi ile yüzleşiyordu. Kim ister ki yaşadığı o zorlukları başkası da yaşasın… Bu yüzdendi verdikleri bütün emek…
Çatının oluklarından, duvarların boyasına, sınıfın sobasından panosuna, bilgisayardan envaı çeşit materyallere… Bir okulda yenilenmesi gereken her şey yenilendi, eksik olan giderildi, olmayan tamamlandı, yapılması gereken her şey imkânlar dâhilinde yapıldı.
Çok uzun yıllardır birçok vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının sosyal sorumluluk projelerinin çekimlerini yaptım ama ilk defa bir projede bu kadar çok etkilendim diyebilirim. Çünkü Gönüllülük kulübü üyelerinin tamamıyla hiçbir menfaat gözetmeksizin bu etkinliklere katıldığına bizzat şahit oldum. Ekibin büyük çoğunluğu öğrenci olmakla birlikte içlerinde doktor var, öğretmen var, bedensel engelli kişilerden tutunda birçok meslek grubundan kişiler bu projeye destek veriyor. Ben onları yürekten tebrik ediyorum çok ama çok güzel işler yapıyorlar hatta birçok vakıf ve STK’nın yapamadıklarını yapıyorlar.
İstanbul Haliç Üniversitesi Gönüllülük Kulübü, 2014 yılından bu yana sürdürdüğü "Benim Geleceğim Projesi" kapsamında Malatya’nın Doğanyol ilçesinde ki Konurtay İlkokulu ile Hatay’ın Hassa ilçesinde ki Gülpınar ilkokulunda güzel bir projeye daha imza attı.
Kulüp gönüllüleri, ilk önce Malatya’nın Doğanyol ilçesine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Konurtay İlkokuluna, bir sosyal aktivite sınıfı düzenlemesi yaptı ve çocukların gelişimine yönelik kitaplardan oluşan bir kitaplık oluşturdu. Okuldaki eksikleri giderip öncelikle okulun iç ve dış boyasını yapan ekip daha sonra çocukların güzel bir ortamda okuyabilmeleri için duvarları sevilen çizgi film karakterleriyle süsleyip, çocuklarla oyunlar oynayıp, onlara unutamayacakları güzel anılar bıraktı. Malatya’dan sonra Hatay’a hareket eden kulüp gönüllüleri, Hatay’ın Hassa ilçesine 20 KM uzaklıktaki Gülpınar ilkokulunda eksikleri tamamlamak için işe koyuldu. Okulun anasınıfı düzenlemesinin yanında kütüphaneli bir sosyal aktivite sınıfı ile bilişim teknolojileri sınıfı oluşturularak çocuklara tiyatro ve işaret dili gibi sosyal eğitimler verdiler.
Tüm bu güzellikleri yapan Gönüllülük Kulübünü anlattıktan sonra orada eğitim veren öğretmenlerimizi anlatmadan olmaz… Diyarbakır, Elazığ ve Adıyaman üçgeninde kalan, Doğanyol Konurtay İlkokulu’nun tek öğretmeni Hümeyra Cengiz, babasının ilçede çalışması için kendisine o kadar diretmesine rağmen o büyük bir kadirşinaslık örneği göstererek, tek odalı öğretmen lojmanında bir başına kalarak okulun hem öğretmenliğini hem de müdürlüğünü yapıyor. 2 yıllık sözleşmeli bir öğretmen olmasına rağmen kendi imkânları dâhilinde çok da güzel işler başarmış. Okula gelmek istemeyen çocuklar Hümeyra hocanın aileleriyle özel görüşmeleri sonucunda okula kazandırılmış…
Tüm bunlar karşısında hayata ve güzelliğe karşı umudum arttı daha nice güzellikler görmek ümidiyle…