Kokina bakımının nasıl olması gerektiği şu sıralarda en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Kokina, yılbaşının simgesi oldu. Estetik görüntüsü ile evlerin baş köşelerine bu yılbaşı çiçeği konuluyor. Her çiçek bakıma ihtiyaç duyar. Kokinalar da öyle. Kokina alıp bakımının nasıl yapılacağını bilmeyenler, “Kokina çiçeği bakımı nasıl olmalı? Kokina suya konur mu?” şeklinde sorular sormaya başladı. İşte bu konuda araştırılan ayrıntılar…

KOKİNA NEDİR? KOKİNA NE ANLAMA GELİR?

Kokina çiçeği, eski İstanbul Rum’ların yeni yıl süslemesi için evlerinde kullandıkları bir süs bitkisidir. Kokina bitkisi, güney Avrupa olup İran ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Ancak Türkiye sınırları içerisinde de İstanbul’da ormanlarında da yetişebilir. Kokina, Yunancada kırmızı anlamına gelen kokino sözcüğünden gelir. Bu çiçek halk dilinde tavşan memesi olarak bilinir.

Kokina bakımı

Kokina çiçeğinin bir bütün olduğunu sananlar var. Ancak işin aslı öyle değil. Kokinanın meyvesi ve dalları farklı bitkilerden meydana gelir.

Kokina çiçeği hakkında ortada dolaşan pek çok efsane vardır. En bilinen efsane ise, kokina çiçeğinin şans ve mutluluk getirdiğidir. Bir başka efsaneye göre ise kokina çiçeğinizi eğer bozulmadan bir sonraki yıla kadar bakabilirseniz, bu yeni bir ev alacağınıza işaret eder.

KOKİNA BAKIMI NASIL OLMALIDIR? KOKİNA SUYA KONUR MU?

Kokina çiçeği, vazoya konulabileceği gibi saksıya konularak canlı süs bitkisi olarak bakılabilir. Ancak saksıya konulan kokina çiçeğinin uzun süre canlı kalabilmesi için ılıman bir atmosferde bakılması gerekir. Bu çiçeği çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda büyüyemez. Bu nedenle bulunması gereken yer oda sıcaklığında olması gerekir. Kokina çiçeği ayrıca çok su sevmez. Haftada 1-2 kere sulanması kokina için yeterlidir. Yoksa çiçek solabilir ya da çürüyebilir.

KOKİNA NASIL ÇOĞALTILIR?

Kokinanın nasıl çoğaltılabileceği de sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor. Ancak buradaki önemli husus şudur ki; kokinayı çoğaltmaktan önce öldürmemeyi başarmak gerekir. Bir yılın bitiminde kırmızı meyvelerini verir ve yaprakları saksıya ya da bahçeye dikilebilir. Kokinanın ekilebileceği ortam sınırı yoktur.

Kokinayı, tohum yöntemi ile çoğaltma, çelikleme yöntemi ya da boğumlu yaprakların direkt olarak toprağa dikilerek köklenmeye bırakabilirsiniz. Kokinanın çoğaltımı için bu üç yöntemden birini tercih edebilirsiniz.

Kaynak: Derya Sarıtepeci