Kıbrıs'ın Ruhu Sunat Atun
Öğrencilik yıllarımda Kıbrıs siyasetinin bel kemiği dediğimiz Sunat Atun medyanın aradığı bir yüz. Gerek duruşu ile, gerekse Kıbrıs'ın dünyaya açılan penceresi olması yönüyle bilinenin dışında bir donanıma sahip.
Kıbrıs her ne kadar yavru vatan statüsüyle şefkate muhtaç gösterilse de, bir ada devleti olduğu unutulmamalıdır. Bu ada devletinin yönetim stratejileri hiç bir devletin yaşadığı boyutta değildir. Tarihin karma yapısı içerisinde luzinyan döneminden günümüze kültürel katkıların hepsini özüyle birleştiren farklı bir sosyolojik yapıya sahip. Bu sebeple Kıbrıslı olmak ile Çağdaş medeniyet seviyesinde olmak arasında en ufak bir fark göremezsiniz.Bugün Kıbrıs'ı görmemiş, anlayamamış bir çok insan kulaktan dolma varsayımlarla, acımasızca bir eleştiri içindedir. Hak edilmemiş bir suçlamanın stratejik dürtülerle sahipleniliyormuş gibi gösterilmesi kelimeler arasına sıkıştırılmış cümlelerden öteye geçmiyor. Bu sebeple Kıbrıs'ı Kıbrıs'ın yüreğinden dinlemek lazım. Uzun zamandan beri Kıbrıs siyasetinde yer edinmiş olan ve siyasi yaşamını babasından aldığı isim üzerine inşa eden Serdar Denktaş milli varsayımlar noktasında bu vatanı temsil eden özelliklere sahip değil. En ufak bir ihalede, alınacak olan gece klubü izinlerinde başvurulacak tek merci olarak görülen Denktaş halkın bütününe cevap verecek özelliklere sahip değil.
Bu güne kadar Kıbrıs için üretimi,çalışmayı kendi ayaklarının üzerinde durabilmeyi adres gösteren tek lider Sunat Atundur. Onun diğerlerine nazaran farkı da budur. Avrupa'da eğitim görmüş eğitiminde edinmiş olduğu bütün donanımlarını ülkesine vakfeden bu lideri anlamak için Kıbrıs'ı anlamak şart.
Şuan Kıbrıs ekonomik sıkıntılar içerisinde. Sosyolojik manada dokunsan patlayacak bir halk psikolojisi ile karşı karşıya. Kısıtlanmış ekonomik çıkmazları aşmak adına Türkiye'nin bir ili kadar nüfusa sahip olmayan bu ülke aynı zamanda Türkiye'nin ayıbı.
Geçmiş dönemlerde hazır beton işleri işe uğraşan, siyasette istediği zemini yakalamak için Magosaya göstermelik yapılan hastahane gereken hizmetleri vermekten yoksun. Lefkoşa'nın en iyi yerinde olan Burhan Nalbantoğlu hastahanesi en kötü teçhizatlarla hizmet vermeye çalışıyor. İlaç sıkıntısı, yatak sayısı ve hasta sayısı karşılaştırıldığında büyük bir ayıp olarak görülüyor. Türkiye'nin çalışmaları için halkın memnuniyet derecesini ölçmek ise çok zor değil. Ada'nın inanç noktasında farklı bir özelliği olmasına rağmen, adanın orta yerine yapılmış olan dev caminin yanına Türkiye'de yapılan şehir hastahanesinin yapılması şart, zaruri. Eğer ki bir hizmet verilmek isteniyorsa şehir hastahanesi yapılarak kardeş ülkeye destek verebiliriz. Böylelikle maddi imkanları olmayan Kıbrıs halkının sıkıntısını gidere biliriz. Bu yönüyle ülkesi için ciddi emekler veren Sunat Atun ile gereken ihtiyaçlar noktasında iletişime geçmemiz şart.
Kıbrıs'a siyaset yapanların bir çoğu halkın ne istediğinden habersiz. Bu sebeple halkın damarlarından gelen birini dinlemek ülke açısından fayda verici olacaktır.
Aksi taktirde bu ülkeyi sadece ve sadece kumarhaneler, gece klüpleri ülkesi olarak görmemiz kaçınılmaz.
Ki bu durum sadece ve sadece burjuva kesimi dediğimiz dış kaynaklı ekonomi sömürülerine hizmet vermekte.
Eğitim seviyesi sıralamasıyla dünyada birinci sırada olan Kıbrıs'ı anlamak, anlatmak zaruri, elzem.