Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, kesimhanelerin genel ve özel hijyen gerekliliklerinin Bakanlık tarafından belirlendiğini ifade etti.
Onay belgesi almadan kesimhanelerin faaliyet göstermesine izin verilmediğini vurgulayan Yumaklı, gerekli resmi kontrollerin gerçekleştirilmesiyle asgari teknik ve hijyenik şartları sağlayan kesimhanelere onay belgesi verdiklerini belirtti.
Yumaklı, kesimhanelerde kesim öncesi ve sonrası muayeneler ile diğer resmi kontrollerin yapılması için resmi veteriner hekimlerin görevlendirildiğini vurgulayarak, bu işletmelerin hayvan sağlığı, refahı ve hijyen kurallarına uygun bir şekilde faaliyet göstermelerinin zorunlu olduğunu bildirdi.
"En kısa sürede yayımlanmasını planlıyoruz" Güncellenen ve yayımlanma aşamasına gelen "Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği" hakkında bilgi veren Yumaklı, resmi kontroller sonucunda ortaya çıkan ihtiyaç doğrultusunda kesimhanelerde görüntülü sistem kurulmasının bu yıl zorunlu hale getirileceğini açıkladı.
Yumaklı, şu bilgileri paylaştı:
"Kesimhanelerde canlı hayvanların, karkasların, yan ürünlerin ve personel hareketlerinin izlenmesi amacıyla hayvan bekleme ve kesim alanlarının geniş açıdan görünmesini sağlayacak yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemlerinin kurulması için 'Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'ni yeniden güncelledik. Bu sistemlerin en az bir ay kayıt yapabilmesi ve Bakanlığımızın ilgili birimleri tarafından canlı olarak izlenebilmesi gerekecek. Güncel yönetmeliğin en kısa sürede yayımlanmasını planlıyoruz. Bu yasal düzenleme ile birlikte kesimhanelerde görüntüleme sistemlerinin kurulması sayesinde hayvan refahı, kesim süreçleri ve personel davranışları gibi konular sürekli ve düzenli olarak izlenecektir."
Yeni uygulama ile Bakanlığa bildirilen gün ve saatler dışında kesim yapılmasının engelleneceğini vurgulayan Yumaklı, ayrıca şunları ekledi:
"Kulak küpesi olmayan tanımlanmamış hayvanların kesilmesi önlenecek. Kesim öncesi ve sırasında hayvan refahına uygun davranışların sergilenmesi sağlanacak. Kesim ve sonrasında hijyen kurallarına uygun bir işleyiş takip edilecektir. Gıda güvenliği ve hayvan refahı başta olmak üzere birçok alandaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz."