Kayyum kelimesi için TDK güncellemeye gitti. TDK, bu güncellemeye de Türkçe Sözlük'ün 12. baskısında yer verdi. Peki "Kayyum mu kayyım mı? Kayyum nasıl yazılır TDK 2024?" İşte ayrıntılar...

KAYYUM MU, KAYYIM MI?


Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçe Sözlük'ün 12. baskısını yayımlayan bazı kelimelerin yazımını güncelledi. Yazımı değiştirilen sözcükler arasında eski haliyle "kayyum" da yer alıyor. Güncellemeye göre, "kayyum" yerine "kayyım" kullanımı kabul edildi. 
Ayrıca yazım hatalarına dair hassasiyeti bilinen Türkiye’nin önde gelen yerel yönetim uzmanlarından Prof. Dr. Ruşen Keleş ile Dr. Özgül, “kayyım-kayyum” yazımı tartışması konusunda, “kayyım” yazımını vurguluyor.


KAYYIM NE DEMEK?


Kayyım, yasalar ile belirlenen bazı hal ve durumlarda, başkasına ait bir işi görmek ya da bir malı idare etmek için atanan kişiye denir. Arapça'da ise kama kökünden gelir ve kıyam yani yerine geçmek, yürütmek kelimesinden türemiştir.
“Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlüğü’ne göre “kayyum”, “belli bir malın yönetilmesi veyahut belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimsedir. Ama Diyanet İşleri Başkanlığının yayımladığı İslam Ansiklopedisi’nde kayyum sözcüğünün “İslami bir kavram ve Allah’ın adlarından biri” olduğu belirtilir. 
 

Kaynak: Derya Sarıtepeci