Pirincin temel gıda maddesi olarak tüketildiği ülkede yaşanan bu kriz, son dönemde büyük bir endişe kaynağı oldu.
Geçtiğimiz ay Japonya’yı etkisi altına alan 7.1 büyüklüğündeki deprem ve Shanshan Tayfunu'nun ardından vatandaşlar stok yapma eğilimine girdi. Bunun yanı sıra, artan turist sayısının getirdiği ek tüketim ve üretimin olumsuz hava koşullarından etkilenmesi, pirinç tedarikini zorlaştırdı.
Birçok markette pirinç rafları boş kalırken, "Arz eksikliği nedeniyle pirinç satışı yapılamamaktadır" şeklinde uyarı yazıları asıldı. Bazı marketler ise pirinç satışına sınırlama getirerek müşteri başına belli miktarda pirinç satışı yapmaya başladı.
Stoklarda önemli bir düşüş yaşandı. Özel sektörün elindeki pirinç stoku, Haziran ayında 1,56 milyon tona inerek, 1999’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Her yıl yaklaşık 100 bin ton azalan pirinç talebi, Haziran 2024'e kadar geçen bir yılda, bir önceki yıla göre 110 bin ton artarak 7,02 milyon tona ulaştı. Talepteki bu artışın, turist sayısındaki rekor yükseliş ve kötü hava koşullarına bağlı arz düşüşüyle bağlantılı olduğu belirtildi. Ayrıca, doğal afetlerin de stok yapma eğilimini güçlendirdiği değerlendiriliyor.