İzlanda, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde yer alır, yani Kuzey Amerika ile Avrasya tektonik levhalarının ayrıldığı bir bölgededir. Bu levhaların yavaşça ayrılmasıyla birlikte, yerkabuğunun altındaki magma da yüzeye çıkar. Bu durum, bölgenin deprem ve volkan aktivitesi açısından zengin olmasına neden olur. İzlanda'da 33 aktif volkanik sistem bulunmaktadır. Bu sebeple ise, özellikle son zamanlarda, ülkede yoğun olarak yanardağ patlamaları yaşanmıştır.

Avrupa'nın buzul ülkesi İzlanda'da yanardağ aktivitesi endişe verici bir seviyede devam ediyor. Son dört ay içerisinde dört kez yoğun patlamalar yaşandı. Dün gece ise Reykjanes bölgesindeki yanardağda yeni bir patlama meydana geldi. İzlanda Meteoroloji Ofisi, "Reykjanes'te patlama başladı. Bilim insanları Ekim ayından bu yana bölgedeki sismik hareketliliği izliyor" açıklamasında bulundu.

İzlanda'nın Reykjanes Yarımadası'nda yanardağ patlaması meydana geldi

İNSANLAR TAHLİYE EDİLDİ

İzlanda polisi, kısa bir süre sonra bölgede olağanüstü hal ilan edildiğini ve bölgenin helikopterlerle izlendiğini bildirdi. Ülkenin önemli turistik bölgelerinden Blue Lagoon'daki jeotermal spa ve tesisler kapatıldı. Lavların yükseğe sıçramasıyla panik yaşanırken, bölgeden çok sayıda insan tahliye edildi. Uluslararası haber ajanslarının paylaştığı görüntülerde lavların Grindavik kasabasına doğru ilerlediği gözlemlendi. Cumartesi gecesi yaşanan patlamada duman ve parlak turuncu renk gökyüzünü kapladı. Reykjavik'in güneyindeki Reykjanes bölgesinde patlamalar yaşanabileceği uyarısı yapılmıştı. İzlanda'da 30 aktif yanardağ bulunuyor ve ülke, yanardağ turizmi için popüler bir destinasyon. 2010'da Eyjafjallajokull yanardağının patlaması, Avrupa'da 100 bin uçuşun iptal edilmesine neden olmuştu.

Editör: Gaye SARI