İstanbul ve diğer illerde dün akşam saatlerinde gökyüzünde görülen parlak ışık kümesinin gizemi çözüldü. Uzmanlar, bu ışık kümesinin bir göktaşı değil, uzay çöpü olabileceğini ifade etti.

Dün akşam İstanbul’da gökyüzünde belirip kaybolan parlak ışık kümesi, birçok vatandaş tarafından cep telefonu kameralarıyla kayıt altına alındı.

"VİDA BİLE OLABİLİR"

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu, ışık kümesinin uzun süre görünmesi ve sürekli parlamasının, metalik bir yapıya sahip olduğuna işaret ettiğini belirtti. Esenoğlu, "Önde daha büyük ve kalkan görevi gören bir parça olduğu için parlak görünüyor. Bu, doğal bir göktaşı değil, uzay çöpü olabilir. Uzay çarpışmalarından serbest kalmış parçalar, roket yakıtları veya vida bile olabilir" dedi.

"GÖKTAŞI HIZINDA DEĞİLDİ"

Esenoğlu, düşen cismin ne olduğunun ancak bulunması halinde kesin olarak belirlenebileceğini vurguladı. "Doğal bir göktaşı, güneş sisteminin bilgisini taşırken, yapıldığı yer ve ait olduğu ülkeye dair bilgi de içerir. Normalde göktaşı daha hızlı geçer, fakat dün akşam görülen ışık kümesi yavaş yavaş inerek ilerledi. Bu, bir göktaşı hızında değildi ve üzerindeki kimyasal maddeler veya boyalar nedeniyle parlak görünüyor olabilir" diye ekledi.

"GÖKTAŞININ YANARAK HIZLA YOLUNA DEVAM ETMESİ BEKLENİR"

Türk Astronomi Derneği Üyesi Astronom Duygu Esendemir, Türkiye'nin birçok ilinde görülen ışık kümesine ait görüntüleri incelediklerini belirtti. Esendemir, "Bir göktaşının atmosfere girdiğinde yanarak hızla yoluna devam etmesi beklenir. Ancak, dünkü olayda cismin yavaş ve parça parça ilerlediği görülüyor. Bu da göktaşı değil, uzay çöpü olabileceğini düşündürüyor" dedi.

RUS GÖZLEM UYDUSU PARÇALANMIŞTI

Esendemir, 26 Haziran'da Rus gözlem uydusu RESURS-P1'in parçalandığını ve bu olayın 100'den fazla enkaz oluşturduğunu hatırlattı. Bu enkazın atmosfere giriş irtifası nedeniyle Türkiye semalarında görülmüş olabileceğini belirtti.

METEOR OLMA İHTİMALİ DÜŞÜK

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, cismin hızının düşük olması nedeniyle meteordan çok uzay çöpüne benzediğini söyledi. Yılmaz, "Atmosfere giren cismin hızı düşüktü. Meteorlar çok daha hızlı girerler. Bu nedenle, cismin uzay çöpü olma ihtimali yüksek" dedi.

"PATLAMANIN ETKİSİ HİSSEDİLİRDİ"

Yılmaz, eğer düşen cisim bir meteor olsaydı etkisinin muhakkak hissedileceğini belirterek, "Meteor olsaydı ciddi bir krater, patlama, yangın veya denize düştüğünde tsunami gibi etkileri olurdu. Bu nedenle, büyük ihtimalle insan yapımı bir cisimdir" diye konuştu.

"DÜNYAYA CİDDİ ZARARLAR VEREBİLİR"

Yılmaz, meteor düşmelerinin doğal süreçler olduğunu ve her yıl dünyaya binlerce parçanın düştüğünü belirtti. "30 metreden büyük çaplı meteorlar düşmediği sürece ciddi bir sorun yok. Ancak, büyük meteorlar dünyaya ciddi zararlar verebilir" dedi. Ayrıca, gökyüzünden düşen bir parçaya rastlanması durumunda, radyasyon içerebileceği için yetkililere haber verilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA