İran Dışişleri Bakanlığı, Tahran'ın Suriye'deki yeni yönetimle doğrudan bir teması olmadığını ve gelecekte atacağı adımlara göre yeni yönetimle nasıl bir ilişki modeli geliştireceğine dair bir karar vereceğini açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Bekayi yaptığı açıklamada, ülkesinin Suriye'deki gruplarla krizin çözüm yolları konusunda uzun süredir temas halinde olduğunu ileri sürerek, İran'ın Suriye'ye müdahalesinin "IŞİD güçlerinin ilerlemesini ve terörizmin bölge ülkelerine yayılmasını önlemek için olduğunu" ifade etti.

Tahran'ın Suriye'deki yeni yönetim ile siyasi süreci ilerletmek için destek sağlama niyetinde olduğunu ancak şu anda Suriye'deki yeni rejim ile doğrudan bir teması olmadığını söyledi.

İran'ın Tasnim haber ajansının verdiği bilgiye göre Bekayi, Suriye'deki yeni yönetimle ilişkilerin geleceğine ilişkin olarak şunları söyledi:

“İran ve Suriye ilişkileri tarihi bir sürece dayanıyor, Suriye ile uzun yıllara dayanan medeni ve siyasi bir ilişkimiz var. Her zaman Suriye'nin çıkarlarını gözettik ve terörle mücadelede onlara yardımcı olduk. Gelecekte de kararlarımızı Suriye'deki egemen güçlerin davranışlarına göre vereceğiz.”

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bekai bir başka konuda da bölgedeki herkesin Suriye'nin egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve halkının kendi kaderini yabancı müdahalesi olmadan tayin etmesinin korunmasına inandığını ifade etti.

“Suriye'nin egemenliğini ve birliğini korumak ve Suriye'nin geleceğine ilişkin kararları Suriyelilerin kendilerinin vermesi yönündeki ilkesel tutumumuz nettir. Bu konuda bir görüş birliği var. Suriye'deki tarafların bu ilkeye bağlı kalması önemlidir. Suriye'nin terörizmin büyümesi için bir sığınak haline gelmemesi de önemlidir.”

İran Beşar Esed rejimi nin en sadık destekçilerinden biri olmuştu. Ancak Suriyeli grupların Esed'i devirmesi ve Şam'ı ele geçirmesi sonrasında İran'ın Suriye politikasında terse dönüş başladı.

Birçok ülkeden heyetler başkent Şam'da Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed Şara ile görüşürken İran'dan hiçbir heyet veya diplomatik yetkili Şam'a gitmiş değil.

Suriyeli muhalif gruplar 27 Kasım'da başlattıkları yıldırım harekatıyla Halep, Hama ve Humus'un ardından başkent Şam'a girmiş ve yönetimi ele geçirmişlerdi. Muhalif grupların ilerleyişi sonrası Beşar Esed 8 Aralık'ta Moskova'ya kaçmıştı.

Hamaney açıklamalarda bulundu.

İran lideri Ali Hamaney Pazar günü yaptığı açıklamada İran'ın Orta Doğu'da “vekil güçleri” olmadığını ve “düşmanı” hedef almak için bunlara ihtiyaç duymadığını söyledi.

Resmi internet sitesinde yer alan açıklamalarında Hamaney, “yabancı ülkelerin” desteği ve planlamasıyla “sorun çıkaranlar” olarak tanımladığı bir grubun Suriye'deki iç zayıflıktan yararlanarak kaotik bir ortam oluşturduklarını belirtti.

İran lideri daha önce yaptığı açıklamada İsrail ve ABD'nin Suriye'de Beşar Esed rejiminin düşmesiyle Tahran destekli direniş ekseninin çöktüğü yönündeki algılarında “tamamen yanıldıklarını” söylemişti. Beşar Esedin düşmesinin  İran'ı zayıflatamayacağını vurgulayan Hamaney, “Siyonist varlık Suriye üzerinden Hizbullah güçlerini kuşatabileceğini ve ortadan kaldırabileceğini hayal ediyor, ancak ortadan kaldırılacak olan İsrail'dir” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ